Хуанцю шибао: Китай за броени часове ще нанесе съкрушително поражение, ако се наложи

Бързата смяна на властта в Афганистан и бягството на американците оттам сериозно разтревожиха Тайван. Ще се отвърне ли Америка от острова? САЩ няма да воюват с Китай — едва ли ще имат достатъчно сили за това, пише Хуанцю шибао. Но Поднебесната има достатъчно сили. Настъплението й ще унищожи тайванската армия за броени часове.

Превод от Хуанцю шибао (Китай):

Хуанцю шибао: Китай за броени часове ще нанесе съкрушително поражение, ако се наложи

В сряда Цай Инг-уен най-накрая заговори за паниката в Тайван, причинена от ситуацията в Афганистан. Тя заяви, че единственият вариант за острова е да стане по-силен, по-обединен и още по-решен да защитава своята територия.

Малко преди речта на Цай Инг-уен, във вторник Джейк Съливан, съветник по националната сигурност на президента на САЩ, в отговор на съмненията на журналистите, че САЩ могат да изоставят Тайван заради всичко, което се случва, каза, че ситуацията на острова е различна от ситуацията в Афганистан и ангажиментът на САЩ към Тайван е по-силен от всякога.

Последователните изявления на Съливан и Цай Инг-уен изпратиха послание до света, че бързият срив на подкрепяния от САЩ афганистански режим е истинско разтърсване за острова. Вашингтон и Демократично-прогресивната партия на Тайван също се чувстват по-несигурни по този въпрос и смятат, че е необходимо да се премахнат всички съмнения.

Ще се отвърнат ли САЩ от Тайван?

Всъщност, това е въпрос на време и ситуация, върху които не могат да повлияят американските и тайванските елити.

Вярваме, че докато мощта на континентален Китай расте, подготовката към въоръжена борба продължава, а волята за обединение остана непоколебива, неизбежно е САЩ в края на краищата да се отвърнат от Тайван, затова ние не трябва да се безпокоим.

Първо, САЩ нямат официален вътрешен документ, който изисква Америка да изпрати войски в Тайванаския пролив за защита на острова.

Ако такава стъпка бъде извършена, за президента и административните власти на САЩ това ще означава рискована стратегическа авантюра по излизане извън законовите рамки и влизане във война с друга крупна държава.

Това ще бъде военна мобилизация в безпрецедентен мащаб, която не е била налице в САЩ от времето на края на Втората световна война

Второ, Китай е ядрена държава, той напълно е готов към въоръжена борба в крайбрежните води, което прави САЩ напълно неуверени в победата във войната в Тайванския пролив.

Фактически прогнозите за изхода от войната в Тайванаския пролив, които дават научните кръгове от въоръжените сили на САЩ, са достатъчно песимистични.

САЩ претърпяха поражение в няколко крупни войни в Азия след Втората световна война 

Ако започнат война със съвременен Китай, те ще се окажат лице в лице с дотолкова могъщ враг, с какъвто по-рано не са се сблъсквали.

Веднага, щом материкът атакува Тайван, това определено ще бъде масивно съкрушително настъпление, което за броени часове ще унищожи съпротивата и волята на тайванската армия.

Източник: https://opinion.huanqiu.com/article/44PBzriGR3r

Петя Паликрушева

Коментари:

comments powered by HyperComments