ЕС показа среден пръст на Полша за «Северен поток 2»

Върховният представител на ЕС по външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел заяви, че няма причина да се образува дело за нарушения срещу Германия заради «Северен поток 2». Това се посочва в отговора на политика на искането на полските депутати. NF се запозна с документа.

ЕС показа среден пръст на Полша за "Северен поток 2"

„По отношение на експлоатацията на газопровода „Северен поток 2“, ако той е в съответствие със съществуващото законодателство, и по-специално с актуализираната Директива на ЕС за газа, няма причина да се започва процедура във връзка с нарушение от страна на Германия”, заяви Борел.

Така той отговори на искането на полските евродепутати Витолд Ян Ващиковски, Ядвига Вишневска и Косма Злотовски, които по-рано попитаха дали Европейската комисия ще започне процес срещу Германия в съответствие с чл. 7 от Договора за ЕС, предвид предполагаемия „антиевропейски характер“ на проекта за газопровода.

Те твърдят, че газопроводът е пряко свързан с „множество нарушения“, които според тях е извършила Русия.

Парламентаристите попитаха също дали Европейската комисия е готова да потвърди наличието на връзка между „агресивното поведение“ на Русия, увеличаване на нейния военен потенциал и укрепване на способността й да поддържа своята „антидемократична система“, от една страна, и продажбите на газ за Европа, от друга.

Борел обаче не посочи такова потвърждение в отговора си, като отбеляза само, че ЕК е наясно с важността на отношенията между Москва и Брюксел в енергийния сектор и значението на износа на въглеводороди за руския бюджет.

В същото време той предположи, че през следващите десетилетия износът на руски енергийни ресурси за Европа може значително да намалее поради намаляване на потреблението на нефт и газ в Европейския съюз.

През август друга депутатка от Полша, Анна Фотига, припомни необходимостта от противодействие на въвеждането в експлоатация на Северен поток 2.

Петя Паликрушева

Коментари:

comments powered by HyperComments