«Демократична България» няма да разговаря с БСП

«Демократична България» няма да се отзове на поканата за разговори със социалистическата партия, която в момента държи третия мандат за съставяне на правителство.

"Демократична България" няма да разговаря с БСП

Срещата като консултации за съставяне на правителство бе насрочена днес за 10 часа.

На този етап няма официална позиция като обяснение на решението. По информация на news.bg това е продиктувано от тезата, че първо е трябвало да бъдат проведени разговори с «Има такъв народ», чиито гласове всъщност са решаващи за подкрепа за правителство.

Припомняме, в неделя се проведе среща между БСП и «Изправи се! Ние идваме», която също завърши без да има някакво финално решение.

Малко преди това съпредседателят на ДБ Христо Иванов заяви пред БНР, че изборът е между представителна демокрация и представление.

«Тази среща няма предмет. При изначалната яснота, че мандат, даден на БСП, е обречен и при реалността, че мнозинство няма, тази среща се превръща в предизборен пиар за г-жа Нинова.»

Иванов припомни, че е имало възможност чрез предварителни разговори преди държавният глава да връчи третият мандат да се предложи на президента готова формула, но именно на този етап е пропаднал третият мандат.

«Той просто се превърна в предизборен сценичен реквизит.»

По темата със забавянето с третия мандат преди неговото връщане, което бе анонсирано от лидера на БСП Корнелия Нинова, Иванов отбеляза:

«Трябва да се даде време и в този смисъл ние няма да лицемерим и да я корим за това. Този мандат поне тази работа да свърши — да осигури време. (…) Трябва нещо да свършим. Поне да актуализираме бюджета.»

В тези два парламента, които с лека ръка обявяваме за политическа фира, обаче се случва нещо, смята Христо Иванов и анализира, че на българската политическа класа и се налага да се учи. Четири партии се намират в позиция на разлика в рамките на 5% — това означава друга базова формула за политическата стабилност — формула на договарянето и съвместяването на легитимни интереси. Затова и не е адекватна позицията на Слави Трифонов да се държи като следващия голям, като следващия спасител.

«Цената е всички да се научим, че вече живеем в епохата на група равноправни субекти», заяви Иванов и допълни, че ще трябва да научим наново думите коалиция и компромис.

«Новата култура на споразумяването трябва да съществува при реално равноправие и прозрачност, смята той.

Антония Чорева, News.bg.

Коментари:

comments powered by HyperComments