US сенатор: Парадът на ужасите предстои

След изтеглянето на американските войски от Афганистан, вероятността от повторение на терористичните атаки от 11 септември е повече от очевидна. Това мнение изрази сенаторът от републиканската партия Линдзи Греъм в ефира на телевизионния канал CBS.

US сенатор: Парадът на ужасите предстои

„Това бяха много емоционални дни за всички нас. Предстои да се развихри парад на ужасите“, заяви Греъм във „Face the Nation“ и подчерта, че САЩ оставят след себе си „хиляди афганистански съюзници, които смело се биха, а “заедно с тях и стотици американски граждани.

В същото време сенаторът изрази съмнения, че ударите, които американските войски нанесоха по-рано срещу ИД (организация, забранена в Русия), ще доведат до намаляване на броя на терористите, защото това изисква „не дронове, а войски на място“.

«Ние създадохме условия за още един 11 септември…Никога не съм се безпокоял повече от нападения над нашата родина, колкото сега. Ние не прекратихме тази война. Президентът Байдън каза, че той искал да свали въпроса за Афганистан за бъдещите президенти. Но той направи точно противоположното. В рамките на следващите 20 години американските президенти ще си имат работа с тази катастрофа в Афганистан. Тази война не е завършила. Ние влязохме в нова смъртоносна глава. Сега терористите ще носят отговоростта за Афганистан», подчерта Греъм.

В неделя, 29 август, в Кабул прогърмя нов взрив. Индицентът се случи около 15.30 ч. московско време в район, разположен недалеко от летището в афганистанската столица.

Афганистанската новинарска агенция Asvaka съобщи, че взривът е предизвикан от ракета, която е попаднала в жилищен дом в района Хаджа Багра — предградие на Кабул. В резултат загиха шестима човека, в това число четири деца. Пострали са още четирима човека.

Пентагонът потвърди, че взривът е станал в резултат на ракетен удар на САЩ, които са стреляли по предполагеми бойци от организацията «Ислямска държава».

Петя Паликрушева

Коментари:

comments powered by HyperComments