Протест на земеделци, настояват за обещетение

Земеделци от няколко пловдивски села, чиято продукция беше унищожена от падналата в района градушка преди ден, блокираха днес общинския път от Ръжево Конаре към Калояново. Те настояват държавата да ги обезщети за щетите, съобщи БНР.

Протест на земеделци, настояват за обещетение
Източник: Община Ловеч

Засегнатите села от градушката са около 15, производителите твърдят, че хиляди декари са унищожени, а загубите им са огромни.

Пораженията са 100% унищожаване на реколтата. Настояваме за обезщетения, и то максимални, а не минимални, не 100-200 лева евентуално да кажат за декар или нещо подобно. Искаме максимални обезщетения. И ще съдим държавата, каза жителка от село Ръжево Конаре.

Протестиращите настояват срещу виновните за това, че е имало забрана да се изстрелват ракети, които да предпазят от градушката, да понесат отговорност.

Въздушното пространство е трябвало да бъде свободно и затова нямахме разрешение за пускане на ракети, потвърди Георги Михайлов, началник на командния пункт на Изпълнителна агенция «Борба с градушките» в село Голям Чардак.

По думите му са изстреляни 82 ракети. «Лошото е, че от 19 часа и 18 минути до 20 часа и 12 минути имахме забрана да стреляме и имаше клетка, необработена, от която падна най-голямата градушка. Централният команден пункт в София дава забрана и ние изпълняваме», допълни той.

Очаква се по-късно днес района да посети и земеделският министър проф. Христо Бозуков.

Коментари:

comments powered by HyperComments