Forbes: Украйна за САЩ — от мило момиченце на Черно море в скелет в шкафа

Отчитайки масата проблеми, които Байдън трябва да реши сега, предстоящото посещение на украинския президент в САЩ ще завърши само с устни уверения за приятелство и подкрепа, прогнозира авторът. Корупцията, в която бяха замесени и двете страни, е друг важен фактор за охлаждането в отношенията между двете страни.

Превод от Forbes (САЩ):

 Forbes: Украйна за САЩ - от мило момиченце на Черно море в скелет в шкафа

Налице е много трудна политическа ситуация. Усещането, че Белият дом изостави Украйна, поставя Зеленски в затруднително положение, сега Москва може да каже:

„С такива приятели …“

Украйна получи помощ под формата на заеми от Международния валутен фонд и противотанкови оръжия, предоставени от администрацията на Тръмп за борба срещу подкрепяните от Москва опълчения в Донбас. Но като цяло тази украинска история е по-вероятно само обещания и непринудени разговори на дипломати и политически лидери, които се събират в залите на петзвездни хотели и обсъждат възможността да поканят Украйна в Европа.

Зеленски ще посети Вашингтон на 31 август. Тази среща се пада в седмицата, която се смята за мъртва в политическия календар на американската столица. Зеленски ще се срещне с президента, който в миналото се е опитвал да изгради отношения с корумпирани украински служители. Това е много забъркано кълбо и е доста трудно да се разбере кой каква роля играе, но най-вероятно Зеленски ще се опита да убеди Вашингтон да продължи да предоставя на Украйна финансова подкрепа — може би дори от време на време да подкрепя Украйна с думи — но тази страна всъщност остана сама ... Според The ​​Washington Post Зеленски е недоволен, че Западът не спазва обещанията си.

Най-яркият пример за неизпълнени обещания беше решението на администрацията на Байдън да не налага санкции на «Северен поток 2», което би позволило на «Газпром» да доставя газ за Европа, заобикаляйки Украйна. „Северен поток 2“ работи успоредно с вече действащия газопровод „Северен поток 1“. Това неизбежно ще намали дела на Украйна в транзита на газ и ще я лиши от 2 милиарда долара годишна печалба, което е почти 1,33 процента от нейния БВП.

Съединените щати присъстват в Украйна предимно чрез многостранните организации, а именно МВФ. Или по дипломатически начин — чрез Държавния департамент на САЩ.

Обемът на преките чуждестранни инвестиции (ПЧИ) в Украйна намалява през последните няколко години, тъй като руските инвеститори изтеглиха по -голямата част от активите си от страната.

Ако сте президент на Украйна и искате да развиете страната си, отделила се от Русия, то се оказвате в ситуация, при която от едната ви страна са нахалните руснаци, а от другата — здравите и смели американци.

Но след това тези здрави и смели американци внезапно ви казват: просто дайте на Меркел и Путин техния газопровод най-после.

И тук интересите на Киев във Вашингтон — и на Вашингтон в Киев — угасват.

Всеки по пътя си.

Украйна едва ли може да разчита на каквито и да било прощални подаръци, независимо от това, че понастоящем САЩ трябва да възстановят авторитета си след напускането на Афганистан.

Скелети в шкафа

Причините за увеличаващата се дистанция между Киев и Вашингтон — които имат отрицателно въздействие върху чуждестранните инвестиции — вероятно се крият в твърдите дискове на нечии лаптопи. Докато ни казваха, че всичко е „руска дезинформация“, скандалът с лаптопа на Хънтър Байдън, който избухна към края на избирателния цикъл през 2020 г., демонстрира колко тясно семейството на Байдън е свързано с висши служители в Киев.

През 2019 г. The New York Times публикува статия, в която подробно се описва ролята на тогавашния вицепрезидент Байдън в продължаващата сага за украинската корупция — въпреки че бе представена като конспирация по инициатива на администрацията на Тръмп. В тази статия — достъпна само за абонати — се посочва, че целта на пътуването на вицепрезидента на САЩ до Киев през декември 2015 г. всъщност е да предупреди тогавашния президент Петро Порошенко, че САЩ ще предоставят милиарди долари помощ, но само, ако ръководството на страната уволни Генералният прокурор Виктор Шокин. Според някои доклади Шокин е разследвал корупцията в украинската енергийна компания Burisma, в която Хънтър е бил член на борда на директорите.

Предвид масата сериозни проблеми, които Байдън трябва да реши сега, Зеленски вероятно ще получи от Вашингтон само устни уверения за приятелство и подкрепа в борбата срещу руската агресия.

Преди по-малко от пет години Украйна беше сладкото момиченце на брега на Черно море, тормозено от грубия съсед.

Сега Украйна прилича повече на скелет в шкафа.

Източник: https://www.forbes.com/sites/kenrapoza/2021/08/22/low-expectations-for-ukraine-tv-star-president-zelenskys-meet-with-biden/?sh=5b1dae894ad3

Петя Паликрушева

Коментари:

comments powered by HyperComments