Британски политик: Напускането ни на Афганистан е унижение

Британското напускане на Афганистан бе наречено „унижение“ от председателя на парламентарната комисия по въпроси на отбраната Тобайъс Елууд. Той каза, че Форин офис вече няма капацитет да се справя с предизвикателства като това през последните две седмици и че има голяма загриженост за действията на правителството около кризата.

Британски политик: Напускането ни на Афганистан е унижение

Високопоставеният депутат от управляващата Консервативна партия далеч не е единственият, който критикува правителството.

Бившият командващ въоръжените сили Ричард Данат заяви, че  е необходимо разследване на правителството защо е било толкова зле подготвено за бързия обрат на събитията в Афганистан.

Том Туджънхарт, бивш военен и председател на комисията за външна политика, вече обяви публично намерението си за разследване на правителството.

Тобайъс Елууд, който също е бивш военен, каза, че Великобритания няма с какво толкова да се похвали от 20-те години прекарани в Афганистан.

„Веднага щом започнахме да напуснахме имаше терористични нападения. Ще има още терористични нападения, защото напуснахме. След 20 години ние напуснахме и с малко можем да се похвалим. Нашите въоръжени сили действаха храбро, но бяха подведени от политиците.

Липсваше ни стратегия, държавническо умение и търпение да доведем мисията докрай. Маниерът на напускането ни е унизителен, потвърждение на намалената ни решителност и нашите противници няма да се забавят да се възползват от това“, каза Едууд.

Британското правителство успя да евакуира повече от 15 000 британци и афганистанци след 14 август, но мнозина останаха и британското обществено мнение изразява сериозна загриженост за тяхната съдба.

БНР

Коментари:

comments powered by HyperComments