Беларус: Инцидентът с Ryanair е провокация на Европа

Инцидентът с кацането на самолета на ирландската авиокомпания Ryanair в Минск беше провокация от европейска страна. Тази позиция беше изразена пред телевизионния канал STV от директора на Департамента по авиация към Министерството на транспорта и съобщенията на Беларус.

Беларус: Инцидентът с Ryanair е провокация на Европа

„Не мога да кажа всички подробности за този процес — има тайна на следствието, мога само да кажа фактите, които бяха представени. Те доказват, че всъщност това е провокация от другата страна. Защото, ако провеждахме някаква специална операция или нещо друго, това би изглеждало съвсем различно“, каза той.

Според него Беларус от своя страна е проявил откритост и в първия ден специалистите на ICAO (Международна организация за гражданско въздухоплаване, бел.ред.) се срещнаха с представители на междуведомствената работна комисия, която беше създадена към Министерството на авиацията. Тя включва представители на Министерството на вътрешните работи, Граничния комитет, Министерството на извънредните ситуации, Министерството на отбраната и др.

„Те можеха да задават въпроси на всички членове на тази работна група. По принцип на никой не бяха задавани въпроси, имаше само един въпрос в посока на граничния комитет. Граничният комитет съвсем ясно, подробно, с всички доказателствени материали, обясни миграционните процедури, извършени по отношение на петимата пътници, решили да останат в Република Беларус“, допълни главата на авиационното ведомство.

Петя Паликрушева

Коментари:

comments powered by HyperComments