The Telegraph: Талибаните завзеха US военна техника за $ 85 млрд

Напускайки Афганистан, САЩ са зарязали 75 000 превозни средства, 200 самолета и хеликоптера и 600 000 броя стрелково оръжие на талибаните, според Telegraph. Но най-немислимото, пише вестникът, американските представители предадоха на талибаните данните на американските граждани и афганистанските съюзници, за да ускорят евакуацията. Талибаните на практика получиха списъци за разстрел, заяви представител на военните.

Превод от The Telegraph (Великобритания):

The Telegraph: Талибаните завзеха US военна техника за $ 85 млрд

Талибаните са завзели американска военна техника на стойност 85 милиарда долара и са получили достъп до биометричните данни на афганистанците, които са помагали на американската армия през последните 20 години. Това сподели американски конгресмен.

Бившият резервист от ВМС на САЩ Джим Банкс заяви, че сред огромното количество техника и оръжия, изоставени в Афганистан, има 75 000 превозни средства, 200 самолета и хеликоптера и 600 000 броя стрелково и леко оръжие.

Говорейки във Вашингтон, Банкс заяви:

„Днес талибаните разполагат с повече хеликоптери Black Hawk, отколкото 85% от страните по света. Талибаните също завзеха очила за нощно виждане, бронежилетки и медицински консумативи, каза той.

Банкс е уверен в тези цифри, тъй като е работил като чуждестранен търговски агент, придобивайки оборудване и оръжия, доставяни от Америка, които след това прехвърлял на афганистанската армия.

„Това е немислимо за мен и другите, но сега талибаните разполагат с биометричните устройства с пръстовите отпечатъци, сканирането на очите и биографиите на всички афганистанци, които са били на наша страна и са ни помагали през последните 20 години“, каза Банкс.

„Администрацията няма план да връща тези оръжия. Тя няма намерение да иска отчет за това оборудване и оръжия — продължи конгресменът.

„Ако тези оръжия бъдат използвани сега или в бъдеще нанасяне на вреда, нараняване или убиване на американци, кръвта ще се стича по ръцете на Джо Байдън.

Източник: https://www.telegraph.co.uk/world-news/2021/08/26/taliban-now-has-access-85-billion-american-military-equipment/

Петя Паликрушева

Коментари:

comments powered by HyperComments