САЩ бягат от Афганистан, защото се страхуват от «руската заплаха»

Съединените щати обявиха изтеглянето си от Афганистан, а талибаните — за прекъсване на връзките с терористите, а и това отвори нови възможности за Русия, пише китайският експерт. Докато Америка евакуира войските си, открито заявявайки, че сега е много по-притеснена от „руската заплаха“, Москва може да се утвърди в Афганистан, като започне да играе ключова роля в разрешаването на кризата.

Превод от Хуанцю шибао (Китай):

САЩ бягат от Афганистан, защото се страхуват от "руската заплаха"

Германският канцлер Ангела Меркел по време на посещението си в Москва преди няколко дни открито призова руския президент Владимир Путин да посредничи в преговорите с талибаните, за да могат германците в Афганистан спокойно да напуснат страната. Това показва, че САЩ изпитват безпрецедентни трудности в Афганистан, европейските им съюзници са недоволни от това и Москва ще започне да играе ключова роля в бъдещия мирен процес в Афганистан.

Когато администрацията на Доналд Тръмп обяви решението си да изтегли войските от Афганистан, Русия разкритикува безотговорната политика на САЩ, която може да се опише като: разбивате всичко, правите обратен завой и напускате.

През май тази година администрацията на Джо Байдън ускори изтеглянето на войските и ситуацията в Афганистан рязко се влоши. Русия отново нападна САЩ с критики за бързото изтегляне на войските, което се превърна в „безотговорен акт, който подкопава сигурността на съседните държави“. Руският външен министър Сергей Лавров призова международната общност да работи заедно, за да предотврати по-нататъшното ескалиране на хаоса в Афганистан и прерастваето му в регионални кризи и конфликти.

За да гарантира сигурността на своите съюзници от Централна Азия, граничещи с Афганистан, Русия засили военните операции с регионалните държави съгласно Договора за колективна сигурност. Изправена пред заплахата от обсада на талибаните в Северен Афганистан и война близо до границите на страните от Централна Азия, Русия направи официално предупреждение, в което не изключва възможността да се намеси в ситуацията в Афганистан, ако е необходимо за защита на сигурността и стабилността на своите съюзници в Централна Азия.

Въпреки това, след като талибаните обявиха, че ще прекъснат всички връзки с терористични организации, Русия провежда реалистична политика на контакти с талибаните от 2015 г. насам. Въпреки че все още не е изключила талибанската организация от списъка на забранените терористични организации, всъщност тя вече позиционира талибаните като „неразделна част от афганистанското общество и важна политическа и военна сила в страната“.

Русия също многократно е улеснявала преговорите между талибаните и другите афганистански политически групи в Москва. През 2018 г. Русия се възползва от възможността на Втората международна конференция в Москва за Афганистан да улесни първия диалог между талибаните и афганистанския Висш съвет на мира.

Когато делегацията на талибаните посети руската столица през юли тази година, те обещаха да не позволят на никоя държава да използва афганистанската територия, за да атакува други държави, напълно да се отдели от терористичните организации, да осигури нормалната работа на пристанищата на Афганистан за търговия със съседните държави, а и да не се допускат безцеремонни нарушения на границите на страните от Централна Азия.

Усилия за мирно регулиране в Афганистан

След като талибаните поеха контрола над Кабул, руското посолство в столицата бързо се превърна в център на преговори между различните сили в страната. Когато първият вицепрезидент на Афганистан Амрула Салех отпътува до провинция Панджшир, за да организира създаването на антиталибански съюз, талибаните помолиха Русия да помогне за преговорите с лидерите на движението за съпротива на Панджшир, надявайки се да изпрати чрез нея до Панджшир „политически сигнал за готовност за примирие».

По време на неотдавнашна среща с Меркел Путин заяви, че в момента талибаните контролират по-голямата част от Афганистан и международната общност трябва открито да признае тази реалност. Руският президент отбеляза, че талибаните са обявили за край на военните действия и са обещали да защитават правата на своите граждани и чужденците, а руската страна ще продължи да следи развитието на ситуацията.

Съединените щати и европейските страни винаги са се надявали, че Русия ще позволи на страните от Централна Азия да съдействат за изтеглянето на западните сили, но Западът дори се опита да отвори нови американски бази в региона.

Но на руско-американската среща на високо равнище в Женева Путин се обяви категорично против САЩ да играят каквато и да е роля във военните дела на Централна Азия. Руската страна счита, че създаването на нови военни бази в региона от САЩ не отговаря на интересите на нейната сигурност.

Източник: https://opinion.huanqiu.com/article/44TaC7WMr9g

Петя Паликрушева

Коментари:

comments powered by HyperComments