Британци: Ще дойде моментът, когато Русия и Китай ще господстват в света

Западът не трябва да натрапва «външни ценности» на Афганистан, каза Владимир Путин на срещата си с Ангела Меркел. На свой ред Китай се готви да признае новия режим. Читателите на британското издание коментират случващото се по различни начини, но са съгласни, че Западът е претърпял фиаско в Афганистан.

Превод от Daily Mail, Великобритания:

Британци: Ще дойде моментът, когато Русия и Китай ще господстват в света

Путин приветства талибаните: руският президент заяви, че Западът не трябва да натрапва «външни ценности» на Афганистан, а Китай се готви да признае новия режим.

Президентът Владимир Путин заяви, че Русия не трябва да се зацикля върху резултатите от изтеглянето на американската армия от Афганистан.

Според него Русия трябва да установи добросъседски отношения с талибаните (забранени в Русия).

Путин направи тези коментари след разговорите си с германския канцлер Ангела Меркел в Кремъл.

Руският президент Владимир Путин приветства талибаните и каза, че Западът не трябва да натрапва «чужди ценности» на Афганистан.

Путин разкритикува «безотговорната политика» и добави, че «е необходимо да се спре безотговорната политика на натрапване на чужди ценности отвън, както и да се пре със стремежа да се изграждат демокрации в други държави по нечии чужди модели». Междувременно Китай обмисля и възможността да признае режима на талибаните.

Според Путин не е в интерес на Русия да се спира върху резултатите от 20-годишната американска военна кампания в Афганистан — кампания, която завърши с унизителни сцени на хаос на летището в Кабул, откъдето властите на различни държави се опитаха да евакуират техните граждани.

Путин също призова съюзниците да обединят усилията си и да окажат помощ на народа на Афганистан, на фона на съобщенията, че ислямският режим на талибаните незабавно се е върнал към бруталната си тактика за потискане на населението, въпреки обещанията да остане на „умерени позиции“.

Той добави, че Русия е заинтересована от стабилност на ситуацията в Афганистан и призова международната общност да предотврати «колапса» на тази страна след превземането й от талибаните.

«Движението «Талибани» днес контролира практически цялата територия на страната, включително и столицата», заяви Путин по време на пресконференция с германския канцлер Ангела Меркел в Кремъл.

„Това са реалностите и от тези реалности трябва да се изхожда. Недопускайки, разбира се, разпадането на афганистанската държава“, добави той.

Коментари на читатели:

Canons:

Казвам от много години, че предполагаемото господство на Запада е към своя край. Ами момчета, това е краят. Хората крият главите си в пясъка, без да искат да мислят за бъдещето. Нямам представа кога ще се случи това, но ще дойде моментът, когато Русия и Китай ще господстват в света, когато правата на човека ще изчезнат на Запад.

Pete:

Уверен съм, че руснаците намират за много забавно, че самите хора, които Америка въоръжаваше и обучаваше, когато все още се наричаха муджахидини — по време на съветската окупация на Афганистан — сега фактически изгониха американците от страната.

NorraJock:

САЩ и Обединеното кралство не се срамуват да подкрепят насилствените диктаторски режими, когато това отговаря на техните интереси (шаха в Ирак, Маркос във Филипините, Нориега в Панама и дори талибаните в Афганистан, когато талибаните воюваха с руската армия — след това американците въоръжаваха и дори обучаваха талибаните).

Anti boomer2:

Съгласен съм на 100% с Путин. Западът така се стреми да натрапи своите ценности на народите по света, независимо от особеностите на другите религии, култури и дори системи, които другите народи доброволно са избрали за себе си. Махнете мръсните си лапи от Афганистан и оставете афганистанците да вземат свои собствени решения.

Източник: https://www.dailymail.co.uk/news/article-9912457/Putin-welcomes-Taliban-Russian-President-says-West-not-impose-outside-values.html

Петя Паликрушева

 

Коментари:

comments powered by HyperComments