wPolityce: Провалът на САЩ в Афганистан — бяха извършени всички възможни грешки, които могат да ви дойдат наум

По време на извеждането на войските американците извършиха всички възможни грешки, каквито въобще могат да съществуват, счита полският генерал, който познава реалната ситуацията в Афганистан. Той се отнася критично не само към действията на САЩ в тази страна, но и към позицията на НАТО, а също обяснява какво я очаква Европа в резултат на победата на талибаните.

Превод от wPolityce, Полша:

wPolityce: Провалът на САЩ в Афганистан - бяха извършени всички възможни грешки, които могат да ви дойдат наум

Част от интервюто с бившия командир на подразделението за специални сили GROM, генерал Роман Полко.

Роман Полко: Първо, въобще не може да се говори, че американците са се ръководели от някакъв план, стратегия.

Нарушени бяха основните принципи на военното изкуство, според които първо трябва да спасите цивилните, след това да извадите всичко, което може да бъде изнесено, и да унищожите всичко останало, за да не попадне в ръцете на врага, и едва след това да изтеглите силите, да защитите обходните пътищата, тоест такива стратегически обекти като летища и пътищата, водещи до тях.

Всъщност нищо от това не беше направено.

По време на изтеглянето на войските американците допуснаха всяка грешка, която може да ви дойде наум.

Няма дори да оценявам цялата предишна операция и как е било проведено взаимодействието в нейните рамки, например с афганистанския президент, афганистанската армия. Видяхме хаос, объркване, всичко се превърна в голяма катастрофа, която едва сега някой се опитва да преодолее.

— Възникват въпроси относно афганистанската армия: изведнъж се оказа, че нейният брой е шест пъти по-малък от официално заявеното, тоест не 300 хиляди, а само 50 хиляди души. Как е могло да се стигне до подобна ситуация?

— Това показва, че американските специални служби са се провалили със задачата да проверяват хората, на които са предавали съвременните технологии и оръжия. Освен това американците бяха победени във войната за сърцата и умовете на афганистанците. Милиарди долари бяха похарчени за въоръжаването на армиите им. Първият урок беше в Ирак, където оръжията бяха предадени на погрешните хора, но в резултат на това те стигнаха до ИДИЛ. Американците отново направиха същата грешка.

Считам, че до значителна степен политическото желание за бързо изтегляне на войските е изиграло решаваща роля. Той е надделяло над здравия разум на командирите на място, които бяха абсолютно наясно, че прибързаната операция, извършена по искане на политиците, ще доведе до точно такива последици. Афганистанската армия просто се разпадна, когато изведнъж беше лишена от подкрепата на своите съюзници, тоест предимно американците.

Това е ужасен провал, който можеше да се предвиди, поне въз основа на случилото се по-рано в Ирак, където след изтеглянето на съюзническите сили ИДИЛ овладя територията.

В Ирак надделя политическата воля на Пол Бремер, който не послуша американските командири, нареди да се разпусне армията и да се създаде нова от нови хора. Тези, които бяха в редиците на първите, просто заминаха за ИДИЛ. Президентът Байдън не иска да признае грешката си, но може би трябва да го прави честно, за да постигне истинска промяна.

Много от моите познати от американските военни среди са ужасени от настоящата ситуация.

Няма да ни е лесно, защото някои екстремисти вече действат на европейска територия и само чакат сигнал и помощ.

Източник: https://wpolityce.pl/swiat/563498-kleska-usa-w-afganistanie-gen-polko-katastrofa-chaos

Петя Паликрушева

Коментари:

comments powered by HyperComments