Светът наблюдава как «могъщите» САЩ се превръщат в хартиен тигър!

Два взрива прогърмяха в четвъртък близо до летището в Кабул, което доведе до множество жертви. Евакуацията, ръководена от САЩ, беше спряна. В Афганистан хората са оставени на произвола на съдбата.

„Този ​​кошмар е по-лош, отколкото в Сайгон“, коментират читателите.

Мнозина обвиняват Байдън за случващото се и искат оставката му.

Превод от The Wall Street Journal, САЩ: 

Светът наблюдава как "могъщите" САЩ се превръщат в хартиен тигър!

Повече от 100 души загинаха на летището в Кабул в четвъртък, включително най-малко 13 американски войници и 90 афганистанци, когато два взрива прогърмяха в тълпа от хора, опитващи се да влязат в контролирано от САЩ летище, парализирайки работата в последната фаза на евакуационната операция, ръководена от САЩ.

„Ние ще ви намерим и ще ви накараме да си платите“, каза Байдън от Белия дом.

Той допълни, че е инструктирал своите съветници по национална сигурност да разработят планове за нанасяето на поредица от удари по ИДИЛ. ИДИЛ пое отговорност в съобщение, публикувано от информационната агенция Amaq.

Бойците на талибаните (терористична организация, забранена в Руската федерация — бел.ред.) са заклети врагове на Ислямска държава и застреляха един от основните лидери на ИД в Афганистан няколко часа след завземането на затвора в Кабул, където той беше задържан. Двете ислямистки групировки се борят помежду си в Афганистан от 2015 г., особено в източната част на страната. Още във вторник говорител на талибаните заяви пред иранските държавни медии, че „Ислямска държава“ вече не съществува в Афганистан.

От 14 август (ден преди талибаните да завладеят Кабул и ефективно да затвърдят властта си в Афганистан), САЩ евакуираха около 100 000 души, съобщи Белият дом в четвъртък. Генерал Макензи каза, че според САЩ в Афганистан остават около хиляда американци.

Според него бойците на талибаните претърсват хората, които се насочват към летището, той не знае как атентаторът-самоубиец е успял да премине през контролно-пропускателните пунктове на талибаните, като признава наличието на „недостатъци и грешки“ в някои въпроси.

По време на атаката хиляди афганистанци бяха около вратите на летището, опитвайки се да влязат на летището, въпреки предупрежденията по-рано същия ден от западните правителства, че регионален клон на ИДИЛ подготвя терористична атака.

Високопоставен служител на Министерството на здравеопазването на Афганистан заяви, че броят на загиналите местни цивилни е достигнал 90, а много други са тежко ранени.

В четверг самолетът С-130, на борда на който имаше множество афганистански бежанци, при излитането си е попаднал под обстрел, но не е бил повреден. Италианският репортер, намиращ се на борда на самолета, заяви, че пилотът се е наложило да извърши маневри, за да избегне удара на снаряд.

Източник: https://www.wsj.com/articles/afghanistan-kabul-airport-explosion-11629976397

Петя Паликрушева

Коментари:

comments powered by HyperComments