NYT: «Можете да говорите с талибаните, но трябва да им покажете юмрука си“

В дните, когато талибаните в Афганистан се приближиха до Кабул, Русия проведе мащабни военни учения по границите на региона. Това беше ясен сигнал: сега Русия е тази, която ще защитава Азия от потенциално насилие. Регионът се променя и главно в полза на руските интереси.

Превод от The New York Times, САЩ: 

NYT: "Можете да говорите с талибаните, но трябва да им покажете юмрука си“

Наред с Пакистан и Китай, Русия спечели значително влияние върху сигурността в ущърб на САЩ и Индия.

Когато афганистанското правителство рухна в Кабул тази седмица и САЩ се опитаха да ускорят евакуацията на американски граждани от тази страна, стотици руски бронирани машини и артилерийски съоръжения можеха да се видят на няколкостотин мили от афганистанската столица, на границата с Таджикистан.

Всички те бяха включени в мащабни военни учения, които се проведоха само на 20 километра от позициите на талибаните (организацията е забранена в Руската федерация) и, както каза един руски генерал, те бяха разположени там, за да изпратят ясен сигнал.

„Всичко се вижда“, каза генерал Анатолий Сидоров, който командваше силите, участващи в тези учения. — Те не се крият».

Тези военни учения показват, че сега Русия е тази, която ще защитава Азия от потенциално насилие, което може да избухне в съседна държава.

В постсъветската борба за власт и влияние в Централна Азия — борба, понякога наричана новата Велика игра — от хаоса и объркването в Афганистан се появи нов силен играч, а това е Русия — поне по въпросите на сигурността.

„Не че това е ранен звяр“, каза руският външен министър Сергей Лавров във вторник, 17 август, коментирайки изтеглянето на НАТО и войските на САЩ от Афганистан, „но това е група от държави, за които е много трудна, болезнена е раздялата с позициите, които те свикнаха да заемат в света в продължение на много, много десетилетия.»

Укрепването на позицията на Русия по отношение на сигурността в Централна Азия е част от по-голямата промяна, която предизвика издигането на талибаните на власт. След изтеглянето на западните сили Русия, Китай и Пакистан ще могат да разширят своето влияние в делата на региона, докато САЩ и Индия ще загубят това влияние.

„Сега разглеждам този регион като пост-западно или пост-американско пространство“, казва Александър Кули, директор на Хариманския институт в Колумбийския университет и експерт по Централна Азия.

«Това е регион, който се трансформира без участието на САЩ.»

И главно в полза на интересите на Русия

За Москва прибързаното изтегляне на американските войски, макар да й напомня за унизителното отстъпление на Съветския съюз от Афганистан през 1989 г. след катастрофалната 10-годишна военна кампания там, се превърна в глобална пропагандна победа.

От Латинска Америка до Източна Европа, Русия продължава да се бори за влияние, настоявайки, че на САЩ не може да се вярва. Николай Патрушев, секретар на Съвета за сигурност на Русия, предупреди, че скоро американските приятели в Украйна също могат да бъдат разочаровани.

„Страната върви към разпад и Белият дом в определен момент няма да си спомни своите привърженици в Киев“, каза Патрушев в интервю, публикувано в четвъртък, 19 август.

Бурното падане на правителството на афганистанския президент Ашраф Гани също послужи като доказателство за валидността на дългосрочната стратегия на Русия за установяване на дипломатически връзки с талибаните. Западните дипломати бягаха от Кабул тази седмица, докато руските служители си останаха там, където си бяха, а талибаните осигуриха безопасността на руското посолство.

„Талибаните около посолството ни направиха добро впечатление“, каза руският посланик в Кабул Дмитрий Жирнов, позовавайки се на новите талибански стражи пред посолството. — Адекватни мъже, добре въоръжени».

На неотдавнашните редовни разговори между Русия и талибаните, които се проведоха в Москва през юли, представителите на тази организация обещаха, че нейните военни завоевания няма да представляват заплаха за Русия и нейните интереси. Русия многократно приемаше делегации на талибаните за преговори, въпреки факта, че в Русия талибаните са включени в списъка на забранените терористични организации.

Руските военни учения на границата представляват друга част от стратегията на Москва: демонстрация на сила, предназначена да покаже готовността на Москва да накаже талибаните, ако те не изпълнят обещанията си.

„Можете да говорите с талибаните, но също така трябва да им покажете юмрука си“, каза Даниил Кислов, редактор на рускоезичното издание на „Фергана“.

Източник: https://www.nytimes.com/2021/08/19/world/asia/afghanistan-russia.html

Петя Паликрушева

NYT: "Можете да говорите с талибаните, но трябва да им покажете юмрука си“

Коментари:

comments powered by HyperComments