HS: Русия се готви за последния етап от «войната против НАТО»

„Руснаците считат този регион за свой“

Превод от Helsingin Sanomat (Финландия):

HS: Русия се готви за последния етап от "войната против НАТО"

Най-важните учения на Русия тази година, „Запад 2021“, ще приключат през септември. Те ще се проведат на границите на страните от ЕС и НАТО и ще продължат една седмица.

Като част от съвместните учения между Русия и Беларус ще бъде организиран политически конфликт с НАТО, който ще премине в пълномащабна война с използването на ядрени оръжия, заяви Йири Лавикайнен, изследовател във Финландския институт по външна политика.

Ще се инсценира същата ситуация, както при учението „Запад-2017“.

„Русия иска да защити своите интереси в арктическия регион чрез укрепване на въоръжените си сили, тъй като всъщност те считат този регион за свой. Контролът над Северния морски път е много важен за Русия, както и енергийните ресурси“, заяви Лавикайнен.

За разлика от предишните учения „Запад“, този път Националната гвардия участва активно в тях. През юли тя провежда учения в различни региони на Русия. Това се разглежда като подготовка за ученията :Запад».

Министърът на отбраната Сергей Шойгу вече заяви, че ВВС ще участват активно в ученията. Въздушната атака на НАТО се счита за една от основните военни заплахи за Русия.

Ученията «Запад» официално ще се проведат от 10 до 16 септември, но всъщност те започнаха в началото на годината. Тогава се проведоха първите учения на военни части.

Според Лавикайнен сега е започнала подготовка директно за «Запад», тоест за последния етап от «войната срещу НАТО».

„Глобалната война изисква усилията на всички въоръжени сили на Русия, така че не само Западният военен окръг е включен. Официално ученията «Запад» са последната част от ескалацията. Това е, което се демонстрира активно и на което искат да обърнат специално внимание.»

Според оценката на НАТО в предишните учения «Запад» са участвали около 100 000  руски войници.

Източник: https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000008183384.html

Петя Паликрушева

Коментари:

comments powered by HyperComments