WP: Тайната среща на директора на ЦРУ и лидера на Талибаните в Кабул

Главата на ЦРУ проведе тайна среща в Кабул с фактическия лидер на талибаните Абдул Гани Барадар. Въпреки че темата на разговорите не се разкрива, според експерти става дума за опит на страните от НАТО да увеличат сроковете за евакуация на военните и цивилните от Афганистан.

Превод от The Washington Post, САЩ: 

WP: Тайната среща на директора на ЦРУ и лидера на Талибаните в Кабул

Директорът на ЦРУ Уилям Дж. Бърнс проведе тайна среща в понеделник в Кабул с де факто лидера на талибаните Абдул Гани Барадар. Това бяха преговори на най-високо ниво между талибаните и администрацията на Байдън след превземането на афганистанската столица. Това съобщиха американски официални лица, които поискаха да не бъдат посочени поради особената деликатност на тези контакти.

Президентът Байдън изпрати своя главен разузнавач, ветеран от външната служба и най-изявения дипломат в кабинета си в отчаяния си опит да евакуира хора от международното летище в Кабул. Байдън нарече операцията „един от най -големите и сложни въздушни превози в историята“.

ЦРУ отказа да коментира срещата с талибаните, но по време на дискусиите страните най -вероятно са обсъждали сроковете за приключване на евакуацията на американските граждани и афганистанските съюзници.

Великобритания, Франция и други американски съюзници твърдят, че се нуждаят от повече време, за да евакуират своя персонал, но говорителят на талибаните предупреди САЩ, че ще «преминат червената линия», ако изведат войските си след 31 август, и че това ще доведе до неуточнени «последици» «.

За Барадар, който се срещна с директора на ЦРУ, в тази среща има тънка ирония, тъй като разузнавателната агенция го арестува преди 11 години в съвместна операция с Пакистан и той прекара осем години в затвора.

Но талибанският лидер е познат на западните страни.

Излизайки от затвора през 2018 г., той ръководи делегацията на талибаните в преговорите със САЩ в Катар, които доведоха до споразумение с администрацията на Тръмп за изтегляне на американските войски. През ноември 2020 г. той беше сниман с държавния секретар на САЩ Майк Помпео на фона на кресла със златно окантиране.

Като близък приятел на основателя и върховен лидер на талибаните Мохамед Умар, Барадар бива считан, че има голямо влияние сред редиците на движението. Той се бори със съветските войски по време на окупацията на Афганистан, а в края на 9 -те години, когато талибаните управляваха страната, Барадар беше губернатор на няколко провинции.

Бърнс, с когото Барадар се срещна в понеделник, е един от най-успешните американски дипломати. В миналото той беше заместник държавен секретар, а също и посланик на САЩ в Русия.

През април Бърнс направи неофициално пътуване до Афганистан. Точно тогава започнаха да нарастват съмненията относно способността на афганистанското правителство да отблъсне настъплението на талибаните след изтеглянето на американските войски.

Източник: https://www.washingtonpost.com/gdpr-consent/?next_url=https%3a%2f%2fwww.washingtonpost.com%2fnational-security%2fburns-afghanistan-baradar-biden%2f2021%2f08%2f24%2fc96bee5c-04ba-11ec-ba15-9c4f59a60478_story.html

Петя Паликрушева

Коментари:

comments powered by HyperComments