Разследване: Как внезапно US военна техника се оказа в ръцете на Талибаните?!

Членът на Камарата на представителите на САЩ Карлос Хименес, заедно с колегите си, включително Рик Крофорд и Кен Бък, внесоха в Конгреса законопроект, целящ организиране на разследване на някои обстоятелства, свързани с изтеглянето на американските войски от Афганистан. News Front се запозна с документа.

Разследване: Как внезапно US военна техника се оказа в ръцете на Талибаните?!

От текста следва, че разследването трябва да се предприеме от главния инспектор на Министерството на отбраната на САЩ.

Ведомството е изправено пред задачата да даде отговори на няколко въпроса, формулирани в законопроекта.

На първо място, членовете на Камарата на представителите искат Пентагона да обясни защо американската военна техника, включително хеликоптери и дронове, са се оказали на разположение на талибаните.

Освен това американските политици се интересуват от мащабите, в които афганистанските сили — тези, които също разполагат с американско оборудване — са се озовали в Иран.

Последното нещо, на което конгресмените биха искали да получат отговор, е колко ефективна е кампанията за евакуация на американския и съюзнически персонал от Афганистан.

Отбелязва се, че в рамките на 90 дни от датата на влизане в сила на закона, от главния инспектор на военното ведомство ще се изисква да представи в Конгреса доклад, съдържащ необходимата информация.

Коментирайки позицията на американската администрация по отношение на Афганистан, конгресменът Рик Крофорд заяви, че «планът и директивите» на държавния глава Джо Байдън ще навредят на репутацията и авторитета на Америка в света «като страна, която винаги ще се бори за свободата на хората, които живеят в условия на тирания и терор».

„Действията на Джо Байдън, които тепърва ще обяснява, завинаги го нареждат сред най-слабите президенти в историята на САЩ и повдигат сериозни въпроси относно способността му да изпълнява адекватно и изцяло задълженията си на главнокомандващ“, добави той.

По-рано конгресменката Марджори Тейлър Грийн предложи да се обяви импийчмънт на президента на страната за това, че е оставил 10 хиляди американци под управлението на талибаните в Афганистан.

От своя страна Байдън заяви, че е готов за критика за решението си за изтегляне на американските войски от Афганистан.

Петя Паликрушева

Коментари:

comments powered by HyperComments