Радев ръчи мандат на БСП, в Партията имало вътрешнопартийна демокрация

Президентът Румен Радев официално връчи третия и последен проучвателен мандат за съставяне на правителство на третата политическа сила в 46-тото Народно събрание — БСП.

 

«Избрах да връча третия мандат на Българската социалистическа партия на първо място, защото тя изповядва ценностите свобода, солидарност и справедливост, които са ми близки. БСП съхрани откритост и диалогичност в досегашните усилия за съставяне на редовен кабинет. Но най-важната причина са хилядите почтени социалисти, които познавам», аргументира решението си да връчи мандата на «столетницата» държавният глава.

По думите на Радев именно въпросните почтени социалисти, както и вътрешнопартийната демокрация в БСП щели да бъдат гарант за съставяне на правителство около ясни цели.

Интересно изказване обаче направи президентът в контекста на позицията на лидера на БСП Корнелия Нинова, че личностите в проектокабинет следва да бъдат надпартийни.

По думите на Радев правителство трябвало да бъде съставено около «безспорни познати на обществото личности».

«България има нужда от лидерство. Размиването на политическата отговорност зад експертна или друга подобна формула няма как да реши проблемите по разграждането на проваления властови модел», зави той.

От своя страна председателят на левицата Корнелия Нинова подчерта, че тя и партията й разбирата отговорностт, пред която са изправени.

«Ще положим всички усилия, за да съставим редовен кабинет с мнозинство в парламента, което да е предпоставка за промяна на досегашния модел на управление и да гарантира стабилност и сигурност за България и българските граждани», каза на свой ред Нинова.

Припомняме, че новината за това, че третия мандат ще бъде връчен на социалистите стана известна в четвъртък. С нея обаче намаляха и шансовете за съставяне на правителство, формирано от т.нар. партии на протеста, след като лидерът на «Демократична България» Христо Иванов остана категоричен в позицията си, че формацията му няма да подкрепи кабинет, в какъвто и да е било състав, излъчен от БСП.

Иван Гергов, News.bg.

Коментари:

comments powered by HyperComments