Присъствието на Русия преобладава: «Звездният час на Америка в Централна Азия отдавна е в миналото“

2 част

В дните, когато талибаните в Афганистан се приближиха до Кабул, Русия проведе мащабни военни учения по границите на региона. Това беше ясен сигнал: сега Русия е тази, която ще защитава Азия от потенциално насилие. Регионът се променя и главно в полза на руските интереси.

Превод от The New York Times, САЩ: 

Присъствието на Русия преобладава: "Звездният час на Америка в Централна Азия отдавна е в миналото“

…Извън Афганистан Русия продължава да се сблъсква с острата конкуренция от Китай, който преследва своята инвестиционна и инфраструктурна дипломация в Централна Азия, чиято централна магистрала е инициатива „Еди пояс, един път“. А американските петролни компании Chevron и Exxon изпомпват нефт в Казахстан от много години. Във вторник, 17 август, Китай и Таджикистан обявиха съвместно патрулиране на границата.

Присъствието на Русия на арената на сигурността обаче преобладава.

Масовото военно присъствие, което САЩ създадоха в бившите съветски републики в Централна Азия, за да изпълнят мисията си в Афганистан, почти изчезна.

Както лаконично се изрази посланикът на Киргизстан във Великобритания Едил Байсалов в телефонно интервю:

„Звездният час на Америка в Централна Азия отдавна е в миналото“.

Големите военни бази на САЩ в Киргизстан и Узбекистан отдавна са затворени, както и голямата линия за доставка, наречена Северна разпределителна мрежа, която се простира от балтийските държави през Русия и Централна Азия до Северен Афганистан.

С намаляването на военната кампания на САЩ в Афганистан политическото влияние на Вашингтон също намаля. Това лято администрацията на Байдън се обърна към четири от петте бивши съветски републики в Централна Азия — Казахстан, Узбекистан, Таджикистан и Киргизстан — с предложения да им осигури финансиране и ваксини срещу COVID -19 в замяна на приемане на афганистански бежанци.

До момента желаещи така и не се намериха.

Съвсем наблизо руските танкове и бранирани машини с грохот минават по пътеката, вдигайки прах — в същия този район, в който Таджикистан не пусна американците по време на извеждането на войските им.

През лятото руското ръководство даде ясно да се разбере кой отговаря за регионалната дипломация на север от Афганистан, като прекъсна две от инициативите на администрацията на Байдън в региона — инициативата за бежанците от Афганистан и инициативата за подпомагане на сигурността.

През юли на конференция в Ташкент, столицата на Узбекистан, Лавров заяви, че е обсъдил с лидерите на страните от Централна Азия искането на САЩ за преместване на част от американските военни активи в техните страни след изтеглянето на войските от Афганистан.

„Никой от нашите съюзници не обяви намерението си да изложи своите територии, населението си на такъв риск“, каза Лавров.

Свидетелство за растящото влияние на Русия в Афганистан беше фактът, че в понеделник, 16 август, държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен се е обадил на Лавров, за да обсъди евакуацията на американците от Кабул, както се посочва в изявлението на руското външно министерство. Според министерството Лавров е информирал Блинкен «за контактите на руското посолство с представителите на всички основни политически сили в Афганистан в интерес на обезпечаването на стабилността и законовия ред».

След като подкрепеното от САЩ афганистанско правителство се срина в неделя, Константин Косачев, председател на комисията по външни работи на Съвета на Федерацията, в публикация във Facebook призова за по-силен военен съюз, ръководен от Русия, с няколко държави от Централна Азия в Организациите от Договора за колективна сигурност.

„Русия може бързо да възвърне позициите си в Централна Азия“, каза в интервю Андрей Серенко, репортер на вестник „Независимая газета“, специализиран в ситуацията в Афганистан.

«Тя ще отвори защитния си чадър на мястото на изчезващия американски чадър.»

Кремъл разбира, че съществува възможност за проникване на ислямистки екстремисти и наркодилъри в постсъветските републики в Централна Азия, а оттам и в Русия, и разглежда това като сериозна заплаха.

„Разбира се, беше много полезно за нас, когато американците изваждаха горещите главни от огъня в Афганистан“, казва руски експерт.

Страхът от нова заплаха се почувства доста остро тази седмица в малък музей в покрайнините на Москва, посветен на опустошителното десетилетие от войната на Съветския съюз в Афганистан през 80-те години. Снимки на загинали млади хора бяха окачени в мемориалната ниша, която обкръжаваше символичния ковчег, направен от танкова пътека, артилерийска кутия, отработени снаряди и изкуствени рози.

„Всички вие си тръгнахте, а всичко отново гори“, каза директорът на музея Игор Ерин, обръщайки се към американците. — Не сте потушили огъня. Огънят едва се разгаря»

Източник: https://www.nytimes.com/2021/08/19/world/asia/afghanistan-russia.html

Петя Паликрушева

Коментари:

comments powered by HyperComments