Nikkei Asia (Япония): Докато Талибаните блъскат по вратата на Централна Азия, Русия и Китай демонстрират единство

Китай и Русия са обезпокоени от ситуацията в Афганистан; страните са обединени от вероятната опасност екстремистки групировки да засилят позициите си близо до техните граници. Отговорът на Путин и Си са съвместните учения в северозападната част на Китай, пише вестникът. Някои дори смятат, че кризата в Централна Азия може да провокира съвместната им военна намеса.

Превод от Nikkei Asia (Япония): 

Nikkei Asia (Япония): Докато Талибаните блъскат по вратата на Централна Азия, Русия и Китай демонстрират единство

Мащабното съвместно учение за борба с тероризма в северозападен Китай, което започна тази седмица, подчертава споделената загриженост на Пекин и Москва относно насилието, разпространяващо се от Афганистан.

Експерти твърдят, че възможността екстремистки групировки да укрепят позициите си по границите на Китай и Русия, сближава двете страни, които често се разглеждат като икономически съперници в Централна Азия.

Някои твърдят, че кризата със сигурността в Централна Азия може дори да предизвика съвместна военна намеса.

Понастоящем в Нинся — Хуейския автономен район на КНР са прехвърлени над 10 хиляди военнослужещи от двете страни, а също голямо количество артилерийски оръдия, самолети и бронирана техника.

В рамките на ученията китайски и руските военнослужещи отработват стрелба с хиляди арталерийски снаряди по цели на условен противник, изпращат ескадарила изтребители за нанасянето на съвместни удари по наземни цели и започват наземно настъпление по позициците на условен противник.

В изявлението на руското министерство на отбраната се подчертава, че задачите на учението включват «демонстриране на решимостта и способността на Русия и Китай да се борят с тероризма и съвместно да защитават мира и стабилността в региона».

Учението се провежда на фона на настъплението на талибаните в Северен Афганистан, в резултат на което през последната седмица бойците превзеха административните центрове на най-малко девет провинции. Талибаните постигнаха значителни териториални победи, откакто САЩ започнаха да изтеглят войските си от страната през май. По някои оценки талибаните понастоящем контролират повече от половината от 400-те области в Афганистан, което е над два пъти повече от областите, които те държаха само преди няколко месеца.

И Пекин, и Москва са загрижени, че скоро насилието може да се разпространи и в други страни от Централна Азия.

Друг признак на нарастваща загриженост тази седмица стана това, че Русия започна провеждането на съвместни учения с Узбекистан и Таджикистан близо до таджикско-афганистанската граница. В сряда руските медии съобщиха, позовавайки се на министъра на отбраната Сергей Шойгу, че бойци от талибаните са завзели контрола над границите на Афганистан с двете централноазиатски държави, предаде Ройтерс.

И Китай, и Русия имат значителни икономически интереси в Централна Азия: Русия активно привлича държавите от този регион в своя търговски блок, Евразийския икономически съюз, а Китай активно инвестира в инфраструктурни проекти в региона като част от програмата си „Един пояс, един път“ . Но според Василий Кашин, старши научен сътрудник в Института за Далечния Изток към Руската академия на науките, макар и двете страни да искат да получат влияние в региона, кризата в Афганистан изтласква настрани всички различия.

„Русия и Китай имат общи интереси за поддържане на стабилността в региона, които са по-важни от всякакви икономически съображения“, каза той.

«Никоя държава не иска дестабилизацията на Централна Азия или установяването на военно присъствие на САЩ там», добави той.

Източник: https://asia.nikkei.com/Politics/International-relations/China-and-Russia-show-unity-as-Taliban-bang-on-Central-Asia-s-door

Петя Паликрушева

Коментари:

comments powered by HyperComments