Express: Ало, университетите, защитете науката от откачените плоскоземци!


Известният биолог Ричард Докинс атакува „толерантните“ британски университети. Според професора ръководството на образователните институции се грижи твърде много за „чувствата“ на студентите си и затова не бърза да развенчава набиращите популярност псевдонаучни идеи, включително хипотезата за плоската Земя и отричането на еволюцията, пише Daily Express.

Express: Ало, университетите, защитете науката от откачените плоскоземци!

Известният еволюционен биолог Ричард Докинс атакува толерантните британски университети. Академикът обвини ръководството им в притворство относно разпространението на псевдонаучни идеи и конспиративни теории, включително хипотезата, че Земята е плоска, съобщава Daily Express.

80-годишният Докинс работи като професор в Оксфордския университет до 2008 г. Освен това той е автор на няколко много търсени книги и заснема документални филми за произхода на живота, обяснява изданието.

Докинс призова висшите учебни заведения да „защитават научната истина“. Според него те трябва да обучават студентите, а не да „защитават“ чувствата на конспиролозите.

«Университетските лидери, които смятат, че «наранените чувства» на плоскоземците и отрицателите на еволюцията са по-важни от научната истина, трябва да се върнат в университета, за да разберат за какво е нужен той», написа той в Туитър.

„Защитавайте научната истина и яснотата на езика. Човек не отива в университет, за да се чувства „в безопасност“ и „да защитава чувствата на който и да е там“. Там се отива, за да се изправят пред предизвикателства и да се научат да се справят с трудностите“, подчерта професорът.

Обществата на плоската Земя съществуват в много британски университети, включително Йорк, Нотингам Трент и Кеймбридж. Според една от популярните теории нашата планета е диск, заобиколен от 46-метрова ледена стена, която не позволява на хората да паднат от ръба, отбелязва Daily Express.

Източник: https://www.express.co.uk/news/uk/1474645/richard-dawkins-latest-news-flat-earth-professor-universities-conspiracy-theories-ont

Петя Паликрушева

Коментари:

comments powered by HyperComments