Джонсън след срещата «Кобра»

Британският премиер Борис Джонсън заяви, че операцията по евакуиране на британски граждани и афганистанци ще продължи, въпреки експлозиите в района на летището в Кабул. Това стана след извънредна среща на Комитета за справяне с кризисни ситуации „Кобра“.

Джонсън след срещата "Кобра"

„Терористичните нападения няма да попречат на постигнатия напредък, ще продължим с евакуацията“, бяха думите на Борис Джонсън след срещата на „Кобра“. Порицавайки варварските актове в Кабул, премиерът отбеляза, че за съжаление Западът трябва да е подготвен за тях. Джонсън отказа да коментира кой точно стои зад терористичните нападения, но отбеляза, че със сигурност има убити талибани при тях.

«Това, което трябва да направим сега, е да приключим този процес на евакуация и да преминем към втората фаза, в която определено искаме да работим с партньорите от Г-7 и НАТО и да ангажираме талибаните в политически процес за сформиране на едно бъдещо правителството, което да представлява целия афганистанския народ. Както е видно обаче от тези нападения, това няма да е лесно».

Министърът на транспорта Грант Шапс издаде нареждане самолетите да избягват да летят под 8 000 метра в афганистанско въздушно пространство.

Лидерът на лейбъристите Киър Стармър и лидерът на либералдемократите Ед Дейви нарекоха сцените в Кабул ужасяващи и допълниха, че мислите им са роднините и близките на жертвите и ранените.

БНР

Коментари:

comments powered by HyperComments