Великобритания: „Прозорецът за евакуиране на хора от Афганистан се затваря“

Британският министър, отговарящ за въоръжените сили, Джеймс Хийпи заяви за Би Би Си, че „прозорецът за евакуиране на хора от Афганистан се затваря“ на фона на съвсем реалните заплахи от терористичен акт на летището в Кабул.

Великобритания: „Прозорецът за евакуиране на хора от Афганистан се затваря“

Джеймс Хийпи заяви, че за последните 24 часа са евакуирани 1988 британци, а общо досега 12 279.

За днес има планирани 11 полета, но за петък министърът не можа да каже нищо със сигурност. Той отбеляза, че има съвсем достоверна информация от разузнаването, че терористи планират нападение на летището в Кабул. Възможно е това да стане дори в рамките на следващите часове , каза Хийпи.

Съветът сега на Министерството на външните работи е британските граждани да не идват на летището, да намерят защитено място и да чакат нови инструкции.

Напълно е възможно скоро да променим съвета към гражданите и отново да започнем евакуирането, но няма гаранции за това, призна Джеймс Хийпи.

Междувременно бившият съветник по въпроси на националната сигурност Сър Майк Лайъл-Грант заяви, че сегашната ситуация в Афганистан е явно поражение.

„Ние сме в ръцете на американците, след като веднъж те решиха да напуснат Афганистан, очевидно и всички останали трябва да го направят.“, посочи Лайъл-Грант.

БНР

Коментари:

comments powered by HyperComments