Руски посланик: «Ако провокацията в Черно море се повтори, британците ще се окажат в много трудно положение»

Руският посланик във Великобритания Андрей Келин предупреди Лондон за възможните последици в случай на повторение на инцидента с непозволения заход на британския кораб в териториалните води на Русия.

Руски посланик: "Ако провокацията в Черно море се повтори, британците ще се окажат в много трудно положение"

«Британският кораб е влязъл в руски води без уведомление, което трябва да бъде направено поне час по-рано, не е спазил руските закони и разпоредби, които е бил длъжен да спазва в съответствие с морската конвенция», цитира ТАСС изявлението му в програмата Hard Talk на корпорацията BBC.

Келин уточни, че инцидентът не е мирно преминаване, както твърди британското правителство.

„Това беше демонстрация, че това са украински води, което е напълно невярно“, добави дипломатът.

Посланикът отбеляза, че ако провокацията се повтори, британските власти «ще се окажат в много по-трудно положение».

На 23 юни Черноморският флот и граничната служба на ФСБ спряха нарушаването на руската държавна граница от разрушителя URO Defender на ВМС на Великобритания. Корабът, без да реагира на предупрежденията, премина през руската държавна граница и навлезе на 3 км в териториалните води на Русия в района на нос Фиолент.

По-късно британският външен министър Доминик Рааб заяви, че флотът на кралството ще продължи да навлиза в «териториалните води на Украйна».

По-рано в интервю за Газета.ру. заместник-председателят на Комитета по отбрана към Държавната дума на Русия Юрий Швиткин нарече действията на Черноморския флот и руската гранична служба на ФСБ, които преди това бяха изтласкали чрез предупредителна стрелба есминеца на ВМС на Великобритания «Дефендър» от руската териториална граница, законни и оправдани.

Държавната дума на Русия: "Ще стреляме на месо"

„Действията на граничарите от руския Черноморски флот са абсолютно оправдани и законни. Трябва да се отбележи, че днес, за съжаление, нарушенията от ВМС на Великобритания и ВМС на САЩ, както и опитите за такива нарушения, имат определен модел, особено в навечерието на ученията, които ще бъдат проведени — това е недопустимо.

Ще направим всичко възможно, за да принудим Великобритания и САЩ да спазват закона, ако е необходимо, ще има огън с цел поразяване. Няма да допуснем нарушаване на териториалната цялост на страната ни“, каза Швиткин.

В същото време депутатът подчерта, че действията на руските военни не са агресивни, тъй като имат превантивен характер.

„Не бих казал, че те (руската армия) е действала агресивно. Тези действия са имали предупредителен, превантивен характер по отношение на нарушителите и са имали въздействие върху тях.

Тук няма агресивност, агресивността е налице в действията на британския флот, който наруши териториалната ни цялост“, добави депутатът.

Петя Паликрушева

Коментари:

comments powered by HyperComments