Райчев: Протестните партии са в ъгъла, идва нов играч, който ще яде от тях

Протестните партии са в ъгъла. Те се радваха на чудесен живот, но той свърши. Пристига нов играч, който ще яде от тях и то много. За някои — толкова много, че няма да ги има. Това коментира социологът Андрей Райчев в сутрешния блок на Би Ти Ви.

Райчев: Протестните партии са в ъгъла, идва нов играч, който ще яде от тях

По думите му този нов проект щял да се оформи около служебните министри Кирил Петков и Асен Василев, които се радват на изключително високо обществено одобрение.

Според Райчев поради тази причина е възможно при опитите за съставяне на кабинет с третия мандат партиите на протеста да направят компромис.

«Всичко минава през опита на Корнелия Нинова, която трябва да построи отношения върху едно име. И всичко опира до това ще намерят ли име за премиер, което да се окаже приемано, за да се спасят от политическото си бъдеще», изтъкна Райчев.

Той допълни, че третият мандат вероятно ще отиде именно при БСП и Корнелия Нинова трябва да направи всичко възможно, за да състави кабинет.

От своя страна социологът от «Маркет линкс» Добромир Живков подчерта, че този момент за БСП е стратегически.

«За БСП е стратегически важно да се бори за кабинет. БСП не са във възходящ тренд и нови избори няма да са в тяхна услуга. Те ще положат максимални усилия, но ключът се крие във възможността за компромиси с «Има такъв народ», каза Живков.

И Живков, и Райчев са категорични, че високото одобрение на служебния кабинет и неговата работа са в плюс за президента Румен Радев.

«Той отново влиза в кампания с висок обществен ресурс и това няма как да не изиграе роля. Ако не се случат драстични събития, малко или много победата на Радев е предизвестена», смята Живков.

«За да паднеш, някой трябва да те бие. Трябва да е или отляво, или отдясно. В тази ситуация всички десни ще гласуват за Радев, всички леви — също. Трябва центрист с неговата сила, за да го бие«, смята Райчев.

Коментари:

comments powered by HyperComments