Лавров: Отношенията между Русия и ЕС са плачевни


Руският външен министър Сергей Лавров заяви, че отношенията между Русия и Европейския съюз са в плачевно състояние. Това съобщи РИА Новости.

Лавров: Отношенията между Русия и ЕС са плачевни

Лавров подчерта, че контактите с Брюксел са сведени до минимум поради политиката на лидерите на Европейския съюз, която има за цел да сдържи Русия.

«Ние от своя страна изразихме готовността си да развием прагматичен диалог с Европейския съюз и неговите членове изключително по равнопоставен и взаимно уважаващ начин и да търсим споразумения в тези области, които отговарят на взаимните интереси», каза Лавров.

По-рано руският външен министър Сергей Лавров заяви, че ограниченията на САЩ и страните от ЕС, прилагани спрямо Русия и Китай на световните пазари, противоречат на нормите на Световната търговска организация (СТО). Това заяви руският министър по време на речта си на специалната сесия на конференцията за Близкия изток на Международния дискусионен клуб Валдай, предаде РИА Новости.

Лавров към САЩ и ЕС: Това ли ви е честната конкуренция?!

Той подчерта, че Москва се обявява за честна конкуренция. Дипломатът назова използваните методи срещу Руската федерация и Китай недобросъвестни.

„Опитите на САЩ и, за съжаление, Европа, които взеха примера от тях, да прибягнат с повод или без повод до рестрикции, да подкопават позициите на конкурентите, да въвеждат изкуствени ограничения на световните пазари, които противоречат на нормите на Световната търговска организация, са изцяло от тази област”, каза Лавров.

На 30 март представителят на ЕС за външната политика Жозеп Борел обяви заговор между Русия и Китай срещу западните страни. Според него сближаването между Москва и Пекин се основава не само на икономиката, но и на отхвърлянето на демократичните ценности.

Петя Паликрушева, Българска редакция на News Front

Коментари:

comments powered by HyperComments