«Кримска платформа» очевидно се провали

Така наречената „Кримска платформа“, широко популяризирана от украинските власти, очевидно се провали. На първо място, поради невъзможността за изпълнение на заявените задачи. Второ, поради факта, че бе игнорирана от световните лидери.

"Кримска платформа" очевидно се провали

Този провал на украинските власти вече беше ракритикуван от опозицията. Олег Волошин, депутат от Върховната Рада от партията „Опозиционна платформа за живот“, видя лош сигнал за Украйна в състава на делегатите на събитието.

Според него смяната на представителите на водещите западни държави на срещата на върха демонстрира нежеланието на съюзниците да говорят за проблемите на полуострова. Така вместо френския външен министър Жан-Ив Льо Дриан пристигна министъра-делегат по външната търговия Франк Ристър.

Великобритания, която изглеждаше на Киев като «ключовият куратор на екипа на Зеленски на Запад», изпрати вместо министъра на отбраната «някакво момиче», което всъщност заема поста заместник -министър на външните работи.

„Всичко това е много лош сигнал за Киев и окуражаващ за Москва: дори и най -ревностните критици на Кремъл на Запад не смятат промяната на статуквото около Крим за реалистична задача.

А препратките към форсмажорните обстоятелства в Афганистан, които ги принудиха да променят плановете си, не бяха от полза в този случай.

В крайна сметка, ако целта беше да се докаже, че кримският въпрос е един от първите в световния дневен ред, то всъщност се оказа точно обратното “, написа депутатът на страницата си във Facebook.

България за съжаление бе представена на «Кримска платформа» от изпратения от Румен Радев служебен външен министър Светлан Стоев.

По повод «Кримска платформа» официалният представител на МВнР на Русия Мария Захорова заяви следното:

«Ще бъдем принудени да разглеждаме участието на отделни държави, на международни организации и техните представители като посегателство върху териториалната цялост на Русия, което съответно ще окаже въздействие върху нашите отношения», гласи съобщението на сайта на МВнР на Русия.

Петя Паликрушева

Коментари:

comments powered by HyperComments