„Краят на хегемонията на САЩ вече не изглежда немислим“

Много ще зависи от поведението на Китай, Русия, Пакистан, Турция и Иран — те могат лесно да подкрепят новото правителство на Афганистан, ако искат. Дългосрочните последици от поражението на САЩ ще бъдат загубата на влияние не само в Афганистан, но и в целия Близкия изток, включително в Ирак и дори в Саудитска Арабия.

„Краят на хегемонията на САЩ в региона вече не изглежда немислим“, отбелязва The Guardian.

„Краят на хегемонията на САЩ вече не изглежда немислим“
«По-рано съобщихме: Бойците от „Ислямска държава“ търсят възможност да атакуват американските сили и техните съюзници в Афганистан. Това заяви американският президент Джо Байдън.

«Байдън: ИДИЛ може да атакува силите на САЩ и съюзницитет в Афганистан».

«Пълен съм с решимост да се обезпечи осъществяването на нашата мисия (евакуацията от Афганистан, бел.ред). Помня също за нарастващите рискове», цитира ТАСС Байдън.
Той заяви за «остра и растяща опасност» от нападение на терористичната групировка, известна като «ИД-Хорасан» — филиал на «Ислямска държава» в Афганистан.
Според думите на американския лидер, «всеки ден терористите се стремят да атакуват летището в афганистанската столица, да атакуват силите на САЩ и съюзниците, а също невинните граждани».
По-рано прессекретарят на Белия дом Дже Псаки заяви, че американската администрация има големи опасения относно заплахите за безопасността в летището в Кабул.
Петя Паликрушева

Коментари:

comments powered by HyperComments