ГЕРБ отново първи, ДБ — втори, ИТН — трети, БСП — четвърти

От първа политическа сила «Има такъв народ» (ИТН) на последните парламентарни избори формацията на Слави Трифонов към момента е на трета позиция. Това показва ново социологическо проучване на «Маркет линкс», реализирано и финансирано съвместно с Би Ти Ви и проведено в периода от 13 до 22 август.

ГЕРБ отново първи, ДБ - втори, ИТН - трети, БСП - четвърти

«Демократична България» за пръв път излиза на второ място, но разликите с ИТН и БСП са в рамките на статистическата грешка.

«ГЕРБ отново е първа политическа сила с добра мобилизация през летните месеци, което до някаква степен е изненада. Но от друга, разочарованието от партиите на протеста да съставят редовен кабинет води част от загубеното ядро обратно към тази партия», коментира социологът от «Маркет линкс» Добромир Живков.

Политическата криза, в която се намира страната и невъзможността да бъде съставен редовен кабинет с първите два мандата, значително повиши общественото напрежение. Българските граждани недвусмислено заявяват, че не са удовлетворени от посоката на развитие на страната.

В предишни месеци фактор за подобни нагласи са били и вълните на пандемията от коронавирус, но понастоящем четвъртата вълна на заразата е с много по-малка тежест при формирането на обществените настроения.

Народното събрание отново е с най-ниско ниво на публично доверие от българските институции. За месец спадът в симпатиите към него е с около 10%.

Обратна е тенденцията при служебното правителство. През август доверието в него е 54%, което е с около 3% нарастване в сравнение с месец юли.

Именно развитието на политическите процеси от последните седмици водят до общ спад в степента на доверие в партиите на протеста, докато т. нар. партии на статуквото частично възстановяват своите позиции.

Българският избирател смята, че отговорността за неуспешното съставяне на кабинет с първи мандат е по-скоро споделена. 43% казват, че отговорността е и на двете страни — ИТН, които предложиха свой проектокабинет, както и ДБ и ИБГНИ, които отказаха да го подкрепят.

«Все пак по-големите негативи понастоящем се отнасят към ИТН, отколкото към ДБ и ИБГНИ», допълни Живков.

Доверието в партиите на протеста спада от месец май насам. По-съществен е той отново при ИТН.

Обратният процес се наблюдава при т.нар. партии на статуквото — ГЕРБ, БСП и ДПС. ГЕРБ остава на същите позиции, но доверието към БСП и ДПС леко се повишава.

На въпрос дали ще гласуват на предсрочните избори 54% от участвалите в проучването отговарят «да». Категорично няма да гласуват 10%.

Коментари:

comments powered by HyperComments