Евродепутат-комунист настоява за сваляне на американската блокада от Куба

Членът на Европейския парламент (ЕП) Жоао Пимента Лопес повдигна въпроса за премахване на над 60-годишната американска финансова, икономическа и търговска блокада срещу Куба. Това се посочва в съответното обръщение на депутата до Съвета на Европейския съюз, с което News Front се запозна.

Евродепутат-комунист настоява за сваляне на американската блокада от Куба

Както припомни Лопес, американската блокада на Куба беше подсилена от строги мерки, предприети по време на председателството на бившия лидер на Щатите Доналд Тръмп.

Според депутата, въпреки че остават в сила по време на продължаващата пандемия от коронавирус, ограниченията са, наред с други неща, «насочени към лишаване на кубинците в достъп до основните нужди». В частност, става дума за медицински продукти и храни.

Евродепутат-комунист настоява за сваляне на американската блокада от Куба

„Независимо от това кубинските власти и техният народ се придържат към собствения си път на развитие и защитават своя суверенитет и независимост. В борбата с пандемията в тяхната страна кубинците продължават да проявяват солидарност с други държави и народи, включително с държавите-членки на ЕС “, заяви евродепутатът.

На този фон Лопес се обърна към Съвета на ЕС с въпроса какви мерки се предприемат за премахване на американската блокада и „остротата на проблемите, които тя създава за Куба и нейния народ“.

През юни беше съобщено, че 75-ата сесия на Общото събрание на ООН прие резолюцията, традиционно внасяна от Куба в продължение на 28 години за „Необходимостта от прекратяване на икономическата, търговската и финансовата блокада, наложена от Съединените американски щати срещу Куба“.

Руското външно министерство излезе със становище по приемането на документа.

По-специално руското ведомството счита за „безскрупулна и нечовешка“ „кампанията, стартирана от американците за дискредитиране на кубинските лекари, санкциите срещу биофармацевтичната промишленост, която застрашава здравето на хиляди обикновени хора в много страни по света“.

Евродепутатът Лопес е от Лисабон, Португалия.

Член е на Португалската комунистическа партия.

Член е на Конфедеративната група на Европейската обединена левица — Северна зелена левица (крайната левица, бел.ред.).

Петя Паликрушева

Коментари:

comments powered by HyperComments