Белгия приключи с евакуацията от Кабул

Белгия приключи с евакуациите от Кабул, дни преди американските войски да се изтеглят от афганистанската столица, съобщи Франс прес.

Белгия приключи с евакуацията от Кабул

Премиерът  Александър Де Кро написа в Туитър, че, като се има предвид развитието на ситуацията, Брюксел е решил да приключи операциите в Афганистан и да изтегли оставащия си персонал. Де Кро допълни, че решението е взето след консултации с европейските партньори.

Франция прекратява полетите от Афганистан днес — няколко дни преди крайния срок 31 август.

Във вторник Европейският съюз призова Съединените щати да продължат да охраняват летището в афганистанската столица колкото е необходимо, дори след обявеното изтегляне на американските войски до 31 август, така че  повече афганистанци, застрашени от възможни репресии от страна на талибаните да могат да бъдат изведени от страната.

Въпреки че първият дипломат на Евросъюза Жозеп Борел заяви, че е невъзможно до края на месеца да бъдат изтеглени всички афганистанци, работили за западните сили, и техните семейства, американският президент Джо Байдън отказа да промени датата за окончателното извеждане на американските военни.

БНР

Коментари:

comments powered by HyperComments