Тони Блеър: Путин остава и се сражава, а Западът бяга


Бившият британски премиер Тони Блеър нарече решението на Байдън да напусне Афганистан идиотизъм и заяви, че това ще навреди на репутацията на Великобритания и САЩ. Като пример той цитира действията на Владимир Путин, който изпълнява дългосрочните си задължения в Сирия. И добави, че изтеглянето на войските от Афганистан ще бъде аплодирано от всички джихадистки групировки.

Превод от The Times, Великобритания:

Тони Блеър: Путин остава и се сражава, а Западът бяга

Трябва да победим ислямизма по същия начин, по който победихме комунизма, казва бившият премиер

Тони Блеър защити инвазията в Афганистан, която започна преди 20 години и заяви, че Западът трябва да се ангажира с чуждата намеса, „колкото и да е трудно“, в противен случай Русия и Китай ще доминират в нашия свят.

Бившият премиер нарече решението за напускане на Афганистан «идиотизъм» и предупреди, че то ще навреди на репутацията на Америка и Великобритания и «всички джихадистки групировки по света ще го аплодират».

В изявлението си от 2700 думи, първото на Блеър след превземането на Кабул от талибаните, той отбелязва, че бягството от Афганистан е „трагично, опасно и ненужно“. Според бившия премиер изтеглянето на войските означава, че „сега светът не разбира каква позиция заема Западът“.

Той пише, че поради политическите различия в Съединените щати «има забележима атрофия на американската мощ» и поради решението на Джо Байдън да напусне Афганистан, «практически без да се консултира с никого», Великобритания рискува да попадне «във втора дивизия сред световните сили».

Той призна, че е допуснал грешки по време на афганистанската интервенция, която започна през 2001 г. след атентатите на 11 септември.

„Ние знаехме опасностите от интервенцията, докато я провеждахме в Афганистан, Ирак и Либия“, пише Блеър.

Според него Западът е трябвало да вземе дългосрочно решение за борба с различни войнствени течения на радикалния ислям, точно както САЩ и Европа взеха стратегическо решение за борба с комунизма по време на Студената война.

„Що се отнася до революционния комунизъм, ние признахме, че той представлява заплаха за стратегическия ред и се борихме срещу него на идеологическия фронт и с помощта на мерките за сигурност.

Тази борба продължи повече от 70 години.

През цялото това време дори не мислехме да кажем: „Правим това от дълго време и просто трябва да се откажем“.

Знаехме, че трябва да съберем волята в юмрук, трябва да натрупаме сила и издръжливост, за да постигнем победа. Разбрахме, че това е реална заплаха и обединихме страните за борба с нея“, добави Блеър.

Източник: https://www.thetimes.co.uk/article/tony-blair-putin-stays-and-fights-while-the-west-runs-65qtr9v2w

Петя Паликрушева

Коментари:

comments powered by HyperComments