„Ще ги превърнем в пепел“: Генерал Шпак съветва талибаните да не стъпват по „червената линия“

Генерал-полковник Георги Шпак през декември 1979 г. командва 350-и гвардейски парашутен полк. След това неговите гвардейци завзеха без загуба редица важни държавни и военни съоръжения в Кабул: сградите на министерства, щабовете на военните части, радиото и телевизионните центрове.

„Ще ги превърнем в пепел“: Генерал Шпак съветва талибаните да не стъпват по „червената линия“

Коментирайки текущата ситуация в Афганистан, легендарният парашутист (от 1996 до 2003 г. Шпак командва ВВС на Русия) направи аналогия с Великата отечествена война:

„Удържахме ли Москва през 1941 г.? Удържахме ли Сталинград, по който вече се водеха улични битки? Защото съветските хора се биеха на живот и смърт — това е велико дело! Ще им се покланям до края на дните си и на Оня свят. 

Наблюдавайки събитията в Афганистан, веднага разбрах, че победата на талибаните е въпрос на време. Афганистанската армия, обучена, екипирана и въоръжена от американците, не се бие. Тя е разложена, във всички гарнизони войниците бягаха след първия сблъсък, знаейки, че никой няма да им се притече на помощ. Следователно талибаните дори не планираха да щурмуват Кабул. Те знаеха предварително, че градът е обречен на срамна капитулация.»

Шпак счита, че победителите няма да организират клане. Нещо повече, те вече обявиха: обявиха амнистия на онези, които се бориха срещу тях на страната на проамериканското правителство на Ашраф Гани.

Според него талибаните планират да постигнат световно признание като официално правителство на Афганистан, власт за целия народ в страната и „сега те абсолютно не се нуждаят от зверства“.

Що се отнася до обсъжданите възможни заплахи за държавите от Централна Азия — Таджикистан, Узбекистан, Туркменистан — тогава, според мнението на генерала, това е досадна „история за сплашване“.

„Те няма да отидат да се бият извън собствената си страна. Но чуждестранните бойци от Афганистан със сигурност ще бъдат изгонени. Във военната фаза най-вероятно под знамената на талибаните от Сирия и Ирак са се влели отряди от привърженици на Ислямска държава и други радикални ислямистки организации. Но след окончателната победа талибаните ще изтласкат чужденците от страната. Те не се нуждаят от „световен халифат“, който ултрарадикалите от исляма се опитват да създадат. Те се нуждаят от Афганистан и го получиха“, каза генерал-полковник Шпак.

Сега за ученията, които периодично се провеждат от руските военни заедно с техните узбекски и таджикски колеги.

„Това е явна демонстрация на сила. Всички необходими думи бяха изречени на срещата в Москва между представителите на висшето ръководство на талибанското движение с ръководителя на нашето външно министерство Сергей Лавров.

Те бяха предупредени: всяко влизане отвъд „червената линия“, на територията на нашите съюзници, ще бъде строго пресечено още в зародиш. Това вече ефективно бе демонстрирано от Шойгу на практика».

Ученията, провеждани с превантивна цел в афганистанската гранична зона, демонстрираха изключителната огнева мощ на съвременните руски оръжия. Самите афганистанци разбират, че руснаците не са американци:

«Руснаците няма да бомбарадират площадите от безопасно разстояние, те знаят, че руснаците мачкат до дъно и подред. Много от талибанските ветерани са изпитали на собствения си гръб и са запомнили за целия си останал живот, че да се воюва с нас е страшно и смъртоносно опасно».

Ако не друго, решението ще бъде взето от нашите политици и военно ръководство. Ако се наложи, парашутистите винаги са готови да отблъснат всякакви заплахи.

Сега за събитията от август 2021 г. Целият свят днес видя колко безсрамно и безмилостно американците изоставят своите храненици-съюзниците, колко малко струват техните обещания. Американският ред се срина.

„Ще ги превърнем в пепел“: Генерал Шпак съветва талибаните да не стъпват по „червената линия“

„Ако някой все още не е разбрал след Югославия и Либия, то примерът с Афганистан показва: Съединените щати могат само да донесат управляем бардак на народите, а през цялото време залъгват същите тези народи и света, че носят тяхната «демокрация».

Всъщност те имат напълно цинична политика: ограбват страната и я оставят на произвола на съдбата. Вероятно в много държави, включително в Украйна, много политици сега мислят много дълбоко и сериозно. Тези, които сега се притесняват за бъдещето си, трябва да разберат истината: без надеждна подкрепа от Русия в съвременния свят е невъзможно да оцелее.

Изглеждаше, че всичко бе наред в бившите съветски републики, а сега суверенни държави от Централна Азия, но когато на границите възникна реална опасност, никой освен Русия не им се притече на помощ“, каза бившият командир на 350-та гвардейски парашутно-десантен полк Георги Шпак.

Петя Паликрушева

Коментари:

comments powered by HyperComments