Сбъдна се мечтата на Юшченко: От лидер в тежката индустрия при СССР — в страна на орачи и копачи

Владимир Зеленски, „гордият“ владетел на „приказната“ страна Украйна, реши да направи своите поданици истински кралски подарък: той измисли нов празник. Вярно, за разлика от прочутия барон Мюнхаузен от култовия филм на Марк Захаров, президентът на Украйна не създаде нов ден на 32 май за целта, а намери изход в рамките на вече установения календар.
Сбъдна се мечтата на Юшченко: От лидер в тежката индустрия при СССР - в страна на орачи и копачи

Изборът на Зеленски се падна на 28 юли, денят, в който традиционно се чества кръщението на Рус. Отсега нататък в Украйна той ще се нарича Ден на украинската държавност.

Само че обосновката за новия уикенд се оказа някак странна, чуйте:

„Започваме да отбелязваме Деня на украинската държавност. Считаме за отправна точка годината на създаване на Киев — столицата на Киевска Рус — Украйна, която не напразно се нарича мястото, откъдето всичко започва.»

Може би, разбира се, съм забравил бележките си от първата година на историческия факултет, но, доколкото си спомням, точната дата на основаването на Киев не е известна на историците, а общият брой на руските «матерни» градове също е много условна.

Но такива дреболии не бива да ви смущават, ако сте решили да зарадвате хората си. Самите хора, както обикновено, мълчат. Е, хората се радва, разбира се, но някъде дълбоко в душата си, някъде много дълбоко.

Като цяло връщането към «корените» е любима черта на украинските владетели. Преди Зеленски президентът-пчелар Виктор Юшченко беше особено страстен да измисля нова история за украинците. Спомням си, че чрез неговите археологически проучвания беше поставена пряка линия от средата на V хилядолетие пр. н. е. до днешна Украйна.

От най-медната епоха, от времето на т. нар. „Триполска култура“, наречена така на името на малко селце в района на Киев, където по време на разкопки бяха открити материални следи. Едва ли има друга държава в света, която може да се похвали с такава „дълбочина“ и най-важното — „приемственост“ на нейната цивилизация.

«Древните укри» и тук са пред всички останали.

Вярно, педантичните антрополози твърдят, че „триполците“ в никакъв случай не биха могли да бъдат предци на славяните, но отново на кой в ​​Украйна му пука от такива дреболии?

Тук друго е по-важно: далечните представители на древната цивилизация по естеството на своите занимания са били земеделци и животновъди, не са пренебрегвали лова, риболова…Не са сваляли звезди от небето, водели заседнал начин на живот и бавно копаели в зеленчуковите си градини, обработвайки плодородния чернозем, с който Малорусия е толкова богата.

Направо е пред очите ми тоз „древен украинец“: бяла хижа и череша под прозореца.

Не знам с какво е свързан този етнографски гняв, но за повече от тридесет години независимост украинските власти успяха да реализират фантазиите на своите фермери. Някога една от най-икономически развитите съюзни републики, която притежаваше колосален научен и производствен потенциал, тя деградира до нивото на условното Триполие. Като цяло мечтата на Виктор Юшченко се сбъдна.

Корабостроенето е напълно или частично разрушено: известният завод, който съществуваше повече от сто години, наскоро беше затворен в Николаев; самолетостроенето: безкрилата „Мрия“, ням свидетел на някога мощното съветско предприятие „Конструкторско бюро „Антонов“ гние в хангарите, макар на този фон Пан Зеленски да проведе една своя пресконференция; Южмаш, флагманът на съветската космическа индустрия, сега се свежда само до малки договори за сглобяването на беларуски тролейбуси; машиностроенето: Харковският завод за тежка електротехника „Електротяжмаш“, харковският завод „Бутало“, заводът «Малишев» — това е само малка част от онова, което беше гордостта на украинската индустрия по време на Съветския съюз.

Всичко в момента на практика е ликвидирано.

Но кой се безпокои от това наистина в днешна Украйна?

Когато си наденал бродирана риза на гърдите и си хванал мотика в ръцете, някак си е трудно да мислиш за тежка индустрия — трябва да оцеляваш.

Е, какво пък, още един подарен почивен ден — запрятай ръкави и започвай за плевиш!

Буците те чакат, древни човеко!

Алексей Белов, политически наблюдател, специално за News Front

Петя Паликрушева, превод и редакция

 

Коментари:

comments powered by HyperComments