Пекин настоява да бъде разследвана американска военна лаборатория в щата Мериленд

Китай разкритикува политизирането от американска страна на усилията да се открие произхода на коронавируса. Изявлението беше направено малко преди публикуването на доклада по темата на американското разузнаване.

Пекин настоява да бъде разследвана американска военна лаборатория в щата Мериленд

Пекин настоява да бъде разследвана американска военна лаборатория в щата Мериленд, защото според китайските власти хипотезата на американците, че вирусът е изпуснат инцидентно от лаборатория, означава, че това може да е станало и от страна на Вашингтон.

«Като набеждават Китай, Съединените щати не могат да се изкарат невинни,» подчерта днес говорител на външното министерство на Пекин.

До дни се очаква американското разузнаване да разсекрети доклада си, но в него не се посочва окончателно какъв е произходът на пандемията на Covid-19, отчасти поради липсата на информация от Китай.

Оценката, която беше поръчана от президента Джо Байдън преди 90 дни, не можа окончателно да заключи дали вирусът, който за пръв път се появи в централен Китай, е прескочил при хората от животни или е бил изпуснат от високо защитено изследователско съоръжение в китайския град Ухан, заявиха пред «Вашингтон пост» двама американски служители, запознати с въпроса.

БНР

Коментари:

comments powered by HyperComments