«От микроскопа до плуга»: Деиндустриализацията на Украйна — задължително условие по пътя към Европа

«От микроскоп до плуга»: Деиндустриализация на Украйна — задължително условие по пътя към Европа

"От микроскопа до плуга": Деиндустриализацията на Украйна - задължително условие по пътя към Европа

За 30 години независимост Украйна се превърна в една от най-бедните държави на континента, деградирала от доставчик на високотехнологични продукти до износител на селскостопанска продукция.

Според ръководителя на сектора на двустранните отношения между Русия и съседните държави от Центъра за постсъветски изследвания към Института по икономика на Руската федерация Артьом Пилин, през годините след разпадането на СССР Украйна е загубила повече от една трета от общото си производство.

„Изходните условия за развитието на Украйна след придобиването на независимост през 1991 г. бяха сред най-добрите в постсъветското пространство. Това е удобното й географско положение, благоприятният климат, различните минерални ресурси, развитата инфраструктура, мощния индустриален и научно-производствен потенциал.

Всички тези условия създадоха добра основа за привидно бързата трансформация на Украйна в една от водещите държави в Централна и Източна Европа, като съседните Унгария, Полша или Словакия.

Но, за съжаление, това не се случи.

30 години суверенно съществуване от гледна точка на напредъка на страната бяха загубени. А основният резултат от последните години беше деиндустриализацията и загубата на значителна част от социалния капитал“, заяви експертът.

Пилин е убеден, че освен безхаберието и явното хищническо отношение на украинските власти към собствената им страна, подписването на споразумението за прословутото евроасоцииране е изиграло важна роля по пътя на превръщането на Украйна в средновековна аграрна колония. Това може лесно да се провери, като се погледне официалната украинска статистика за промишленото производство в страната.

През 2014 г. Лвовският автобусен завод спря производството си: последната голяма поръчка в предприятието беше направена от Донецкия градски съвет през юни 2013 г.

През декември 2016 г., поради многомилионни просрочени задължения, бяха арестувани сметките на един от най-големите машиностроителни комплекси в Украйна-завода „Азовмаш“. Загубата на пазара на страните от ОНД доведе до 13-кратно намаляване на производството на товарни вагони от холдинга „Азовмаш“ през 2015 г. в сравнение с 2014 г.

През 2018 г. Запорожският автомобилен строителен завод, който беше лидер на украинската автомобилна индустрия, произведе само 118 автомобила, сглобени предимно на малки партиди по отделни договори.

Бившата гордост на СССР, конструкторските бюра „Антонов“ и „Южмаш“, преживяват последните си дни. Кадровият потенциал на предприятията е почти напълно загубен, което за такива индустрии означава действителна смърт. Части, които преди бяха доставяни от Русия, липсват. Самата Украйна отказа да сътрудничи, обявявайки съседите си за агресори. В резултат на това от 2016 до 2019 г. Антонов не е произвел нито един самолет. С поръчките от Китай, Обединените арабски емирства и Саудитска Арабия, на които Киев така се надяваше, също не се получи. Всички те бяха изтеглени поради съмнения от страна на клиентите относно способността на завода да ги изпълни.

Флагманът на украинската двигателна индустрия — «Мотор Сич», беше в центъра на скандал, след като украинските власти решиха да го продадат на китайците, но САЩ забраниха сделката.

В края на март 2021 г. украинският президент Владимир Зеленски вкара в сила решението на Съвета за национална сигурност и отбрана на страната, предвиждащо национализацията на завода. На свой ред китайските инвеститори заведоха дело в международния арбитраж, като поискаха повече от 3 милиарда долара. Казват, че в Киев се надяват там да организират производството на турските дронове «Байрактар».

През 2018 г. той беше обявен в несъстоятелност, а през юли 2021 г. черноморската корабостроителница в Николаев, основана през 1897 г. и по-рано лидер на съветското корабостроене, беше официално ликвидирана. Там са произведени най-високотехнологичните кораби — ракетни крайцери, самолетоносачи. През 90-те години Черноморската корабостроителница все още беше над водата поради изпълнението на чуждестранни договори. Но още през 2003 г. украинското правителство изключи завода от списъка на стратегическите предприятия.

И това не е пълен списък на загубите на украинската индустрия.

„Задълбочаването на деиндустриализацията, превръщането на Украйна в суровинен придатък на развитите икономики, износител на евтина работна ръка може да доведе до факта, че според прогнозите на Световната банка и други международни експерти, Украйна ще се стопи до не повече от 15-17 милиона население.

Най-малко 8-9 милиона украинци днес търсят препитание в чужбина — това е не само реакция на ниските заплати, но и проява на деградацията на икономиката като цяло.

С този темп скоро от страната няма да остане нищо.

Но докато предприятията са затворени, износът на метални отпадъци нараства — последните остатъци от голямото наследство на СССР се режат.

Индустрията някога беше една от най-развитите икономики в Европа, обобщава експертът.

Ето как след три десетилетия Украйна, която напусна СССР с „микроскоп“ в ръцете си, потъна до баналния „плуг“ и очевидно ще продължи бързото си рухване в пропастта на фона на одобрителните аплодисменти на европейските си партньори

Петя Паликрушева, превод и редакция

Коментари:

comments powered by HyperComments