Марксизмът става част от учебната програма в Китай

Китай въвежда политическата идеология на китайския президент в националната си учебна програма, съобщава БиБиСи.

Марксизмът става част от учебната програма в Китай

«Мисълта на Си Дзинпин» ще помогне на «тийнейджърите да установят марксистки убеждения«, се казва в новото ръководство на Министерството на образованието.

Идеологията ще бъде интегрирана от основното образование до университета.

Това е последното усилие на Си Дзинпин да затвърди ролята на управляващата Китайска комунистическа партия в различни области на обществото.

В изявление МОН казва, че има за цел «да култивира строителите и наследниците на социализма с всестранна морална, интелектуална, физическа и естетическа основа«.

Насоките включват трудово обучение «за възпитаване на техния трудолюбив дух» и образование за националната сигурност.

През 2018 г. висшият орган на Китай вписа в конституцията Идеологията на Си Дзинпин.

Оттогава тя е въведена в някои университети и сред политически младежки крила, провеждащи извънкласни дейности и училища.

«Мисълта на Си Дзинпин» има 14 основни принципа, които подчертават комунистическите идеали, а също и: Призив за «пълна и дълбока реформа» и «нови развиващи се идеи»; Обещание за «хармоничен живот между човека и природата»; Подчертаване на «абсолютната власт на партията над народната армия»; Подчертаване на значението на «една държава — две системи» и «обединението с родината».

Новите насоки ще имат много по-широко разпространение.

«Основните училища ще се съсредоточат върху култивирането на любов към страната, Комунистическата партия на Китай и социализма. В средните училища акцентът ще бъде върху комбинация от възприятиен опит и изучаване на знания, за да се помогне на учениците да формират основни политически преценки и мнения», съобщава държавната медия «Глобал таймс».

«В колежа ще се наблегне повече върху установяването на теоретично мислене».

Министерството също работи по включването на теми като лидерството на партията и образованието за национална отбрана в учебната програма, казва Тиан Хуйшенг, служител на министерството на образованието.

Предишните китайски лидери също имат свои собствени политически идеологии, които са включени в конституцията или начина на действие на партията.

Никой, освен основателят на партията Мао Дзедун, не е описал идеологията си като «мисъл«, която е на върха на йерархията и само Мао и Дън Сяопин са сложили имената си към своите идеологии.

Коментари:

comments powered by HyperComments