La Croix: «Вартоломей, иди си, не сме те канили!»

Константинополският патриарх Вартоломей пристигна да отпразнува 30-годишнината от независимостта на Украйна. Символичното посещение предизвика напрежение сред вярващите предвид разкола в украинската църква преди повече от две години. Православните християни поздравиха Вартоломей не с цветя, а с гневни плакати.

Превод от La Croix (Франция):

La Croix: "Вартоломей, иди си, не сме те канили!"

Преди няколко седмици много плакати се появиха по улиците на Киев. Посещението на Константинополския патриарх Вартоломей в Киев в петък, 20 август, не остана незабелязано.

На плакатите на новата православна църква на Украйна, която той призна за автокефалия (независима) през 2019 г., пишеше: „Украйна приветства Вселенския патриарх“. Но що се отнася до друга украинска православна църква, подчинена на Московската патриаршия, именно Киевският митрополит Онуфрий е номиниран за неин предстоятел. Ясна илюстрация на латентния конфликт между двете църкви от създаването на каноничната Украинска църква, независима от Русия.

„Не сме те канили“

В продължение на няколко седмици вярващите, които останаха свързани с Московската патриаршия, се противопоставяха на пристигането на „първия сред равните“ в православния свят.

Някои от тях — 1500 според полицията и 10 000 според организаторите — се събраха под палещото слънце пред сградата на парламента в събота, 21 август.

„Вартоломей, не сме те канили“: с такива плакати, протестиращи, спокойни, без лозунги, молитви и скандирания излязоха на демонстрацията.

В сградата зад тях Патриархът се срещаше с политически лидери, преди всичко с президента Владимир Зеленски.

Сигнал за Москва

Програмата за посещението на патриарх Вартоломей дълго се пазеше в тайна поради опасения от провокации. То се вписва в програмата за честването на 30-годишнината от независимостта на Украйна, която се чества във вторник, 24 август. Украинският президент го покани като „символичен гост на пищните тържества“, според Владимир Фесенко, който вижда в този жест „допълнителен сигнал към Москва.

Източник: https://www.la-croix.com/Religion/En-Ukraine-visite-tres-politique-patriarche-Bartholomee-2021-08-24-1201172001

Петя Паликрушева

Коментари:

comments powered by HyperComments