Кремъл: Между Русия и Турция има значителни разногласия по повод Крим

Прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков обяви, че отношенията между Русия и Турция са от партньорски характер, но между двете страни има разногласия по темата Крим.

Кремъл: Между Русия и Турция има значителни разногласия по повод Крим

«Руско-турските отношения като цяло имат партньорски характер и не само декларативен, но наистина основан на реална и солидна основа на търговско, икономическо и инвестиционно сътрудничество», отбеляза Песков, цитиран от руските медии.

В същото време той добави, че въпреки това има разногласия между Москва и Анкара.

«Кримската тема се отнася към областите на значителни разногласия. Не приемаме тази позиция на нашите турски колеги, смятаме я за абсолютно погрешна», изтъкна говорителят на Владимир Путин.

По-рано турският външен министър Мевлют Чавушоглу заяви, че «Кримската платформа» ще играе важна роля за връщането на Крим в Украйна.

Песков коментира още, че форумът «Кримска платформа» в Киев имал декларативен характер и нямал осезаемо продължение, като Москва правела изводи от това.

От своя страна говорителката на руското външно министерство Мария Захарова предупреди, че участието на определени държави в «Кримската платформа» ще се отрази на отношението на Москва към тях.

България беше сред участващите страни на форума в Киев, подкрепяйки стремежите на Украйна за възвръщането на Крим.

Припомняме, че Крим се присъедини към Русия по време на референдум, в съответствие с международното право, „никой не е завладял никого, никой не се е борил с никого“. Самите жители на Крим искаха да се върнат в Русия.

Коментари:

comments powered by HyperComments