Der Spiegel: След фиаското в Москва Меркел се конфузи и в Киев

По време на посещенито си в Украйна германският канцлер Ангела Меркел заплаши Русия със санкции, ако реши да използва Северен поток 2 като политическо оръжие. Германия обеща да «подкрепи» работата на украинските газопроводи. Но някои от читателите решиха да припомнят как изобщо започна строителството на Северен поток 2.

Превод от Der Spiegel (Германия):

Der Spiegel: След фиаското в Москва Меркел се конфузи и в Киев

По време на посещението си в Украйна германският канцлер Меркел заплаши Русия със санкции, ако използва балтийския газопровод като политическо оръжие. Конференцията за бъдещето на Крим засилва напрежението в отношенията.

По отношение на конфликта около газопровода „Северен поток 2“ германският канцлер Ангела Меркел и украинският президент Владимир Зеленски предупредиха Русия да не се опитва да използва новия газопровод като „политическо оръжие“. Санкции ще бъдат наложени срещу Русия, «ако газопроводът се използва като оръжие», каза Меркел по време на срещата си със Зеленски в Киев. Според нея Германия и САЩ са се договорили за това.

„Считам, че това е опасно оръжие не само за Украйна, но и за цяла Европа“, каза Зеленски.

Украйна се опасява, че след пускането в експлоатация на Северен поток 2, тя ще загуби ролята си на държава, през която се осъществява транзитът на руски газ за Европа. В резултат на това Украйна ще загуби многомилиардния доход, от който зависи. Зеленски ще отпътува за Вашингтон в края на месеца, за да се срещне с Джо Байдън, за да се противопостави на проекта. САЩ се противопоставят на почти завършен газопровод.

Меркел даде ясно да се разбере, че Германия ще подкрепи Украйна при бъдещото използване на нейната газопроводна мрежа. Например, по тези тръбопроводи може да се транспортира водород. В същото време става дума за своеобразно „водородно сътрудничество“ с Украйна. Зеленски изрази мнение, че подобен преход ще отнеме много време, а «Северен поток 2» е изключително остър проблем.

Загуба на значение като транзитна държава

Германия постоянно заявява, че ще се опита да повлияе на Русия, за да продължи транзита на газ през Украйна. Миналия петък обаче президентът Владимир Путин по време на срещата си с Меркел в Москва даде да се разбере, че всичко ще зависи от търсенето на пазара.

Но Русия ще изпълнява транзитното споразумение до 2024 г.

Критика от Москва

Русия от своя страна разкритикува участието на Германия в конференция за бъдещето на Крим. В понеделник в Киев се проведе така наречената „Кримска платформа“. На конференцията присъстваха десетки държавни и правителствени ръководители, както и външни министри. Федералният министър на икономиката Петер Алтмайер замина от Германия за Киев.

Фактът, че Германия ще „подкрепи провокативното събитие в Киев, което считаме за пряка атака срещу териториалната цялост на Русия, ни депресира дълбоко“, заяви руският посланик в Германия Сергей Нечаев в интервю за вестник Welt am Sonntag .

«Това ще бъде още един утежняващ фактор за нашите двустранни отношения.»

Коментари на читатели:

T7EPkTzSwhgj8cbMHEsi38

Първаночално трябва да разберете как Крим попадна от Русия в Украйна. Това е само вътрешно административно решение, от което не произтичат международни задължения и което не може да бъде квалифицирано като акт на международното право. Будапещският меморандум се позовава на съществуващите граници.

EygbVtRtZGRfQG5BTzRX7

Всички ли са забравили защо започнахме изграждането на Северен поток 2? За да не може Украйна повече да ни шантажира. Тя многократно се заканваше, че ще ни спре газа, ако не й дадем още пари, въпреки че самите те получаваха газ на смешни цени от Русия.

Източник: https://www.spiegel.de/consent-a-?targetUrl=https%3A%2F%2Fwww.spiegel.de%2Fausland%2Fangela-merkel-warnt-russland-davor-nord-stream-2-als-politische-waffe-zu-missbrauchen-a-206beb5d-dc73-4b92-90ff-747b213d5290&ref=https%3A%2F%2Finosmi.ru%2F

Петя Паликрушева

Коментари:

comments powered by HyperComments