65 млн лв: 7-и и 14-ноември са възможните дати за следващите избори

Предварителен консенсус относно датите 7-и и 14-ноември е постигнат към момента, потвърди и председателят на парламента Ива Митева.

По думите й нямало да бъде проблем да се гласува машинно дори и при хипотезата избори 2 в 1. Проблеми обаче има с изплащането на задълженията към фирмата-доставчик на машините «Сиела норма«.

65 млн лв: 7-и и 14-ноември са възможните дати за следващите избори

«Все още проблем е неизплащането по договора. Поставят се въпросите, ако случайно има избори две в едно кой е по-евтиният вариант, дали ще се оскъпят, с колко ще се оскъпят, необходими ли са допълнителни машини и колко да са те.», заяви Митева.

Заради това ще се водят още разговори с представители на ЦИК в рамките на председателския съвет в НС, за да се изчистят проблемите, добави шефът на парламента.

Седмица след като вторият човек в ГЕРБ Томислав Дончев заяви, че «няма добър вариант» за провеждането на нови избори — били те отделно за парламент и президент или «две в едно», председателят на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова изрази друга позиция преди председателския съвет в НС, който обсъжда начина на провеждане на следващите избори.

«Като че ли всички мислим за избори 2 в 1. Датите, които се обсъждат, са през месец ноември, 7-и или 14-ти«, заяви Атанасова. Най-добрият вариант обаче би бил, ако бъде съставено редовно правителство, посочи още тя.

«Ако изборите са в 3 поредни недели, то ще се дадат още минимум 65 милиона, което е ужасно много.»

ГЕРБ продължават да настояват за промени в изборния кодекс и по-конкретно — да бъде разрешено гласуването както на машина, така и на хартия.

В чужбина, особено ако има вот 2 в 1, това ще бъде изключително трудно. Да се променя софтуер в рамките на седмица. При всички случаи се печатат бюлетини. При предишните избори са отпечатани 7,5 милиона, които после буквално се изхвърлят, допълни тя.

Иван Гергов, News.bg.

Коментари:

comments powered by HyperComments