Vesti.uz (Узбекистан): В Казахстан заставят руснаците да се извиняват пред «коренните»

В Казахстан ново забавление набира популярност сред местната младеж — да се намери руска възрастна жена и да се докопат до нея с тълпа, изискваща да признае величието на титулната нация. Обикновено й се предлага да замине за Русия възможно най-скоро. През юли в Youtube възрастна рускиня беше принудена да се извини, че публично е споменала за основаването на Актау от руснаци.

Превод от Vesti.uz (Узбекистан):

Vesti.uz (Узбекистан): В Казахстан заставят руснаците да се извиняват пред "коренните"

Казахстанските националисти намериха ново забавление. Местни младежи измислиха флашмоб: те откриват руски възрастни жени, тормозят ги, провокират ги и след това ги принуждават да се извинят на «казахския народ». Така се случи в Актау, където жителка на града заяви, че градът е построен от руснаците по време на СССР и преди това се е наричал Шевченко. Той бил заточен тук като войник за оскърбление на императрицата, която го откупила от помещика и му дала свобода.

Млад тъп и, както обикновено, неграмотен, груб човек накара жената да се извини със заплахи. Той не получи наказание за това.

Град Шевченко е построен по време на СССР до първата в света атомна инсталация за обезсоляване на морска вода за бъдещото развитие на нефтени находища, поради което сега Казахстан процъфтява. Проектиран е в Ленинград. А по-голямата част от града е издигнат от затворници, събрани от цялата необятна страна.

По онова време Мангишлак не бил град или село, а гола пустиня. Ако казахите бяха строили, щяха да дадат име на населеното място. Но те само преименували града, за да не напомня с нищо за истинските основатели.

Най-общо казано: Има ли поне един град, построен от казахите през последните 1000 години?

Но в степната република Денят на благодарността на казахския народ се празнува широко на държавно ниво. Това е като, кажи благодаря, че те приютихме тук.

На другия бряг на Каспийско море се вбеси бившият азербайджански посланик, докторът на филологическите науки (което е трудно да се повярва, ако трябва да съм откровен) Исфандияр Вагабзаде. Той написа оскърбително видео към Владимир Жириновски, в което го нарече Володя, мазна свиня, старо магаре и заедно стова, както обикновено на полуграмотно ниво, отбеляза, че на свиня «вони цялата ти нация».

На този етап той също не е получил наказание. Но изглежда, че в Москва най-накрая разбраха, че повече не следва да търпят тази простащина, която е плъзнала по цялото ОНД.

Източник: https://vesti.uz/russkih-v-kazahstane-zastavljajut-izvinjatsja-pered-korennymi/

Петя Паликрушева

Коментари:

comments powered by HyperComments