„Тежка и болезнена евакуация“: Американци и немци влязоха в битка на летището в Кабул

В понеделник сутринта избухна стрелба пред северната врата на международното летище в Кабул между „неидентифицирани бойци, западните сили за сигурност и афганистанската охрана“, докато хиляди афганистанци и чужденци изпълваха главното въздушно пристанище на страната в опита си да избягат от управлението на талибаните, съобщава Ройтерс.

„Тежка и болезнена евакуация“: Американци и немци влязоха в битка на летището в Кабул

Един афганистанец е убит, а други трима са ранени в битката, в която участваха американски и германски сили, заявиха от германската армия, без да се уточнява дали жертвата е убита от талибанските бойци.

Говорителят на НАТО заяви по-рано, че най-малко 20 души са загинали в и около летището през последните седем дни. Според очевидци някои са били застреляни, други са загинали в блъсканицата.

На летището в Кабул продължава да цари хаос, откакто талибаните превзеха афганистанската столица на 15 август, а американците и техните западни съюзници започнаха спешно да евакуират своите граждани и „уязвимите афганистанци“, отбелязва британската информационна агенция.

Талибанските бойци отблъснаха тълпи от входа на летището миналата неделя, ден след като седем афганистанци бяха убити пред вратата на летището.

Чуждестранните сили в Афганистан все още не са се опитали да удължат срока до 31 август, предварително определен от талибаните за приключване на операциите по евакуацията на НАТО, заяви говорителят на талибаните Сухейл Шахин по-рано.

Ден преди това президентът на САЩ Джо Байдън даде да се разбере, че американските войски могат да останат по-дълго в Кабул, за да наблюдават „трудната и болезнена“ евакуация.

„Позволете ми да изясня, че евакуацията на хиляди хора от Кабул ще бъде трудна и болезнена и ще продължи да е така независимо кога ще започне“, каза Байдън на брифинг в Белия дом.

„Предстои ни дълъг път и много може да се обърка“, предупреди той.

На въпрос от репортер дали САЩ ще удължат срока за евакуация на 31 август, Байдън отговори:

«Надяваме се, че няма да се налага да удължаваме срока, но подозирам, че ще има дискусии за това докъде сме стигнали в този процес.»

Петя Паликрушева

Коментари:

comments powered by HyperComments