София и Пловдивска област в червената зона

София-град и Пловдивска област са на път да влязат в червена зона по заболеваемост от Covid-19. В момента най-висока е тя в областите Бургас и Велико Търново, съобщи заместник здравният министър Александър Златанов.

София и Пловдивска област в червената зона
Доброволци на БЧК раздават брошури за безопасността и ефективността на ваксините срещу Covid-19 в София в присъствието на зам.- министъра на здравеопазването Атанас Златанов.Снимка: БГНЕС

„Тревожно е по принцип развитието на пандемията. Натискът е видим, защото вече имаме над 2800 настанени в лечебни заведения, съответно се повишава броят и в интензивните структури“, каза той.

Предстои в консултативните центрове в областните и по-малките градове на страната да бъдат осигурени специалисти и медицински сестри. Те ще консултират пациенти с Covid-19.

„Във всички градове, където това е възможно, да започнат да функционират т.нар. Covid зони, медицински центрове или диагностично-консултативни центрове, където да се диагностицират, съответно извършват изследвания, и да се лекуват амбулаторно тези хора“, каза Златанов.

Предвижда се линейките в градовете да бъдат разделени на чисти и такива, които ще обслужват пациенти с коронавирус.

Здравното министерство започна кампания за стимулиране на ваксинацията съвместно с БЧК.

БНР

Коментари:

comments powered by HyperComments