САЩ обсъждат с талибаните бъдещия контрол над летището в Кабул

САЩ обсъждат бъдещия контрол на международно летище в Кабул със своите съюзници и с представителите на радикалното движение Талибани. Това заяви главата на пресслужбата на Държавния департамент Нед Прайс.

САЩ обсъждат с талибаните бъдещия контрол над летището в Кабул

Ръководителят на пресслужбата на Държавния департамент коментира въпроса дали Вашингтон е обсъждал с партньорите си, че след евакуацията летището в Кабул ще принадлежи на талибаните.

„Не мога да навлизам в детайлите на частните разговори, но мога да кажа, че това беше предмет на дискусия с талибаните. Това стана предмет на дискусия с нашите съюзници, беше обект на дискусия с много от нашите партньори”, цитира ТАСС изявлението на Прайс.

Според него фактически има споразумение между страните, че «всички интереси ще бъдат удовлетворени от функциониращото летище».

По-рано помощникът на президента на САЩ по националната сигурност Джейк Съливан заяви, че понастоящем не се разглежда възможността за провеждане на директни преговори между американския президент Джо Байдън и ръководството на талибаните относно евакуацията на гражданите на различни държави и афганистанци от Афганистан.

Петя Паликрушева

Коментари:

comments powered by HyperComments