Позор: На «Кримска платформа» служебният ни външен министър поиска Крим да бъде върнат на Украйна

Министърът на външните работи Светлан Стоев, който е на посещение в Киев, потвърди последователната подкрепа на България за суверенитета и териториалната цялост на Украйна в международно признатите й граници и изрази тревога от нарастващата милитаризация в Черноморския регион, съобщи пресцентърът на министерството на външните работи на Република България.

Позор: На "Кримска платформа" служебният ни външен министър поиска Крим да бъде върнат на Украйна

Министърът на външните работи Светлан Стоев разговаря с украинския си колега Дмитро Кулеба

Светлан Стоев направи изказване на учредителната Среща на върха на Международната Кримска платформа. Форумът, иницииран от Украйна и подкрепен от ЕС, е под патронажа на президента Володимир Зеленски и цели да засили вниманието на международната общност към незаконната анексия на Крим и необходимостта от реинтеграция на полуострова в състава на Украйна.

Позор: На "Кримска платформа" служебният ни външен министър поиска Крим да бъде върнат на Украйна

«Този форум е подходящото място да потвърдя още веднъж силната и традиционна подкрепа на България за независимостта, суверенитета и териториалната цялост на Украйна в международно признатите й граници, включително териториалните води», заяви външният ни министър и изрази убеденост, че платформата ще допринесе към международните усилия за възстановяване териториалната цялост на Украйна.

Министърът на външните работи на България подчерта, че като член на Европейския съюз и като приятел и партньор с историческа българска етническа общност в Украйна, страната ни ще продължи да бъде силно ангажирана в прилагането на политиката по непризнаване на анексията на Крим.

«Деокупацията на Крим и регулирането на конфликта в Източна Украйна трябва да останат високо в международния дневен ред», каза още първият ни дипломат.

«Като черноморска страна ние сме загрижени от нарастващата милитаризация на региона», заяви министър Стоев.

В изказването си той акцентира и върху необходимостта от осигуряване на свободно преминаване към украинските пристанища в Азовско море. Пълното и цялостно прилагане на Минските споразумения е единственият път за политическо решение на конфликта в и около Украйна.

Форумът завърши със съвместна декларация.

В нея се приветстват необходимите дипломатически усилия за възстановяване териториалната цялост на Украйна в международно признатите й граници. Изразява се тревога от милитаризацията на Черноморския регион, осъждат се нарушенията на правата на човека в Крим.

Сред участниците в Срещата на върха са председателят на Европейския съвет Шарл Мишел и заместник-председателят на ЕК Валдис Домбровскис, както и високопоставени представители на 46 държави и организации.
Министър Стоев пожела успех на Международната Кримска платформа./МИ/

БТА

Коментари:

comments powered by HyperComments