NYT: Унизителен край на афганистанския експеримент на Байдън

Авторът задава основния въпрос към Байдън: «Каква ще бъде реакцията на американците, които на предизборните митинги през 2020 г. аплодираха както президента Доналд Тръмп, така и Байдън, когато обещаха да напуснат Афганистан?» Републиканците и специалистите по Афганистан от екипа на Обама казват, че тази ситуация ще остави незаличимо петно ​​върху репутацията на Байдън. Въпреки че същите тези хора аплодираха войната.

Превод от The New York Times, САЩ: 

NYT: Унизителен край на афганистанския експеримент на Байдън

Справедливо или не, президентът Байдън ще влезе в историята като лидер, който доведе американския експеримент в Афганистан до унизителeн край.

Вероятно сред съвременните президенти рядко могат да се намерят такива несретници като настоящия главнокомандващ на САЩ, който дълго време ще помни думите, които каза само преди пет седмици:

„При никакви обстоятелства няма да видите хора, които ги извеждат от покрива на посолството на САЩ в Афганистан”

А след това си изкопа още по-дълбока дупка, като заяви:

„Изключително малко вероятно е талибаните да овладеят всичко и да завладеят цялата страна“.

В неделя по телевизията спешно евакуираха американски държавни служители и сътрудници на посолството от Кабул, показвайки точно същата сцена, която Байдън и неговите помощници решиха да избегнат по време на последните срещи в Овалния кабинет. Вярно евакуацията бе извършена не от покрива на посолството, а от близката хеликоптерна площадка. Сега, когато афганистанското правителство падна с поразителна скорост, талибаните вероятно ще поемат пълния контрол над страната до 11 септември, когато отбелязваме 20-годишнината от терористичните атаки.

Справедливо или не, Байдън ще остане в историята като президент, при който американският експеримент в Афганистан стигна до унизителен край, който се подготвеше от дълго време. През седемте месеца на власт администрацията му демонстрира спешно необходимата компетентност, ваксинира над 70 процента от възрастните, появи се ръст на заетостта и се постигна значителен напредък в законопроекта за инфраструктурата. Събитията от последните дни в Афганистан обаче разбиха този образ на компетентност.

«Считам, че това е пълен провал», заяви в неделя по CNN членът на палатата на представителите от Тексас Майкъл Маккол, признавайки, че Афганистан ще се върне в това състояние, в което се е намирал до 11 септември, превръщайки се в разсадник на тероризма.

Байдън ще бъде запомнен като човека, който много силно надцени силата на афганистанската армия и който действа недостатъчно бързо, когато стана ясно, че разработваните от него сценарии са погрешни.

Източник: https://www.nytimes.com/2021/08/15/us/politics/afghanistan-biden.html?searchResultPosition=1

Петя Паликрушева

Коментари:

comments powered by HyperComments