На днешния ден през 1954 г. е забранена Компартията в САЩ

Комунистическата партия на Съединените американски щати  е политическа партия в САЩ, която се придържа към идеологията на марксизма-ленинизма. Основана е на 31 август 1919 г. Председател до 2019 г. е Джон Бахтел, следван от Росана Камброн и Джо Симс. Централата се намира в Ню Йорк.

На днешния ден през 1954 г. е забранена Компартията в САЩ

Тя възниква през 1919 г. в резултат на обединението на комунистическите групи на Чарлз Рутенберг и Джон Рийд. Видна роля в това изигра Яков Голос, който по-късно работи като председател на Централната контролна комисия към Централния комитет на Комунистическата партия на САЩ. През цялото това време той е под натиск от властите и първата вълна от борбата срещу „червената заплаха“.

На днешния ден през 1954 г. е забранена Компартията в САЩ

От 1921 до 1929 г. се нарича Работническа партия на Америка. През първата половина на 20-ти век това е най-голямата и влиятелна комунистическа партия в САЩ, играеща важна роля в работническото движение от 20-те до 40-те години на миналия век. Ловет Форт Уайтман, един от първите афро-американци, присъединили се към Комунистическата партия, е първият национален организатор на масовия американски негърски конгрес към КП на САЩ.

На днешния ден през 1954 г. е забранена Компартията в САЩ

През 1939 г. партията изживява зенита на своята популярност, броят й е около 100 хиляди души. Според Ю. Слезкин от 40 до 50% от членовете на Комунистическата партия, партийни лидери, комунистически журналисти, теоретици и организатори са били евреи (предимно имигранти от Източна Европа).

25-30% от бюджета на Комунистическата партия на САЩ са субсидии от Коминтерна, тайните операции по финансиране се осъществяват по четири канала, два от които стигат до офиса на Арманд Хамър в Ню Йорк.

На днешния ден през 1954 г. е забранена Компартията в САЩ

През 1948—1951 над 140 лидери и редови членове на Комунистечската партия са изправени пред съда по обвинение в нарушаване на «Акта Смит» и са осъдени на различни срокове затвор.

През 1949 -50-те години Конгресът на производствените профсъюзи изключва 11 профсъюза, които се контролират от комунистическата партия.

През 50-те години с усилията на маккартистите и втората вълна борба с «червената заплаха» вътрешната стабилност и структура на партията започва да се руши.

Партията става обект на преследване в рамките на секретната програма на ФБР COINTELPRO.

През 1954 г. Компартията на САЩ е забранена.

През 1960-те годии (лидер е Гас Хол) получава подкрепление от пацифиски и «нови леви».

Лидерите на партията подкрепят Американското движение за граждански права, неговите членове и лично Мартин Лютър Кинг.

В края на 80-те години партията активно критикува съветската политика на Перестройката на Горбачов, което довежда до прекратяване на подкрепата й от страна на КПСС през 1989 г.

На днешния ден през 1954 г. е забранена Компартията в САЩ
Конгрес на Компартията на САЩ, 2020 г.

В програмата на партията от 2008 г. се отбелязва, че капитализмът, чрез медиите, монополизиран от корпорациите, използва сексизма, националния шовинизъм, хомофобията, антисемитизма и антикомунизма, за да раздели работническата класа и нейните съюзници.

Първият параграф от партийната програма:

«Работниците по целия свят се стремят към живот, свободен от война, експлоатация, неравенство и бедност. Те се стремят да изградят светло бъдеще, основано на демокрация, мир, справедливост, равенство, сътрудничество и задоволяване на насъщните потребности на човека.

Това бъдеще е социализмът, системата, в която работниците контролират собствения си живот и съдби и заедно изграждат по-добър свят.

Комунистическата партия на САЩ посвещава съществуването си на борбата за социализъм в тази страна.

Този документ е програмата на нашата партия, потвърждение на нашите цели и задачи, както и ръководство за действие по пътя към социалистически Съединени американски щати».

Петя Паликрушева

На днешния ден през 1954 г. е забранена Компартията в САЩ

Коментари:

comments powered by HyperComments