Мохамед Халаф: Сред талибаните има еуфория, те триумфираха — победиха НАТО и САЩ

Не може Европа непрекъснато да приема бежанци от регионите, където има граждански войни и въоръжени сблъсъци. Това заяви пред БНР журналистът Мохамед Халаф. По думите му, ако Европа отвори границите си, „никой няма да остане в тези държави“, дори в онези, където в момента няма такива събития.

Мохамед Халаф: Сред талибаните има еуфория, те триумфираха - победиха НАТО и САЩ

Журналистът направи паралел с предишната бежанска криза.

„Сирия вече е забравена. Хората в Сирия са забравени, макар че животът им не се променя към добро, а става по-зле. Стотици хиляди деца се раждат в различни лагери в Турция, в Сирия, в Ливан, в Йордания, в Ирак. Само в Турция за тези десет години от началото на войната досега вече има около 200 хиляди деца, които не знаят съдбата си, голяма част от тях живеят в страшни условия.“

Турция прие 4 милиона сирийци, има и 300-400 000 афганистанци, припомни Халаф в предаването „Преди всички“. Той посочи, че в турското общество се надига бунт срещу правителството и президента Ердоган, както и срещу сирийските емигранти.

Проблемът с бежанците се превръща в геополитическа карта за печелене на дивиденти, подчерта Мохамед Халаф.

Според него сега САЩ, европейските и натовските държави имат задачата да изведат работилите с военните им контингенти и компании от страната — около 80 до 100 хиляди граждани и техните семейства.

Това няма да може да се случи в останалите няколко дни до края на този месец.“

Талибаните се чувстват много силни, победили натовски армии, изтъкна в анализа си Мохамед Халаф. Той описа настроенията сред талибаните като еуфория и триумф.

Халаф прогнозира, че при талибаните може да се промени само формата, но не и съдържанието, защото има религиозна догма.

„Талибаните в момента виждат себе си като наследниците на този проект, който трябваше да го направи „Ислямска държава“ в Сирия и в Ирак.“

Афганистан ще се превърне в център на глобалния тероризъм, обобщи журналистът.

Коментари:

comments powered by HyperComments