Лидер на опозицията: В Афганистан ще избухне нова гражданска война

Един от лидерите на съпротивата срещу талибаните, Ахмад Масуд, заяви, че ако талибаните не се съгласят на диалог и не приемат идеята за разделение на властта, тогава в страната неизбежно ще избухне нова гражданска война. В същото време опозицията обеща да устои до края, пише The Guardian.

Лидер на опозицията: В Афганистан ще избухне нова гражданска война

Една от основните фигури в афганистанската съпротива, Ахмад Масуд, предупреди, че новата гражданска война ще бъде неизбежна, ако талибаните не постигнат пълноправно споразумение за споделяне на властта с опозицията.

„Ние се противопоставихме на Съветския съюз, ще можем да устоим и на талибаните“, каза той, според The ​​Guardian.

Лидерът на Афганистанския национален фронт на съпротива Ахмад Масуд се е укрепил в база в долината Панджшир. Бившият вицепрезидент на страната също се крие там. Преди това те призоваха САЩ да им помогнат с оръжия. Талибаните от своя страна заявиха, че изпращат сили натам, за да принудят съпротивата да се предаде.

Сега вниманието на талибаните е насочено към летището в Кабул: те искат да покажат, че контролират територията извън него. Те стреляха във въздуха и използваха палки, за да принудят хората да се редят на опашка пред портата, вместо да се тълпят наоколо. Някои западни представители определиха действията на талибаните като „въодушевяващи“.

В същото време талибаните побързаха да обвинят САЩ в тирания:

„Целият Афганистан е в безопасност, но на летището, което се контролира от американците, има анархия“.

Талибаните призоваха американците да не разпространяват мнението си сред афганистанците, че талибаните са враг.

Талибаните твърдят, че никой не е принуждаван да се присъединява към тях, че всеки може да напусне страната, ако поиска, пише The Guardian.

Източник: https://www.theguardian.com/world/2021/aug/22/taliban-seek-to-assert-control-around-kabul-airport-as-death-toll-rises

Петя Паликрушева

Коментари:

comments powered by HyperComments